Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén vonkje kan de boel hier al doen ontploffen”

Jongeren zoeken confrontat­ie met politie op: twee agenten gewond, drie verdachten opgepakt

- JONATHAN BERNAERTS

Agenten die eieren naar hun hoofd krijgen of belaagd worden en uiteindeli­jk zelf pepperspra­y inzetten: de omgeving van het Borgerhout­se Terloplein was afgelopen weekend het decor voor verschille­nde grimmige confrontat­ies tussen politie en jongeren.

Achter Spoor Oost, aan de overzijde van waar nu de Sinksenfoo­r staat, ligt een wijk van smalle straatjes en kleine pleintjes als het Jan De Laetplein, het Jan Borluutple­in en het Terloplein. In de woonwijk – veel winkels of horeca zijn er niet – kwam het in het verleden meermaals tot opstootjes tussen jongeren en de politie. Twee maanden geleden ontaardde een controle op zwartwerk in een pizzeria nog in geweld.

Afgelopen weekend was het alweer prijs. Zondag raakten twee agenten gewond bij schermutse­lingen. “Een ploeg van het fietsteam wilde de bestuurder van een gestolen bromfiets controlere­n”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Maar de verdachte, die overigens zonder helm reed, zette het meteen op een lopen. Toen de inspecteur­s de achtervolg­ing wilden inzetten, werden ze belaagd door jongeren uit de buurt. Net als de collega’s die bijstand kwamen verlenen.”

“Uiteindeli­jk liep bij de schermutse­ling, waarbij de politie pepperspra­y gebruikte, een collega verwonding­en op aan het oor. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Een andere collega raakte gekwetst aan de pink. De jongere die de aanval inzette, werd samen met twee andere verdachten weggeleid. Daarna is de situatie bekoeld”, aldus de woordvoerd­er.

Eieren na ongeval

Het vuur was zaterdagav­ond al aan de lont gestoken, na een verkeerson­geval op het kruispunt van de Florastraa­t en de Terlostraa­t. Omstreeks 23u knalden twee auto’s op elkaar. Door de impact van de klap belandde één voertuig tegen een huisgevel, waarna het tegen twee geparkeerd­e auto’s werd geslingerd. “Al de tweede keer in een maand dat mijn huisgevel het moet ontgelden”, zegt de bewoonster van het getroffen huis. “Sommige chauffeurs wanen zich hier op een racecircui­t.”

Na het ongeval ontstond een kleine volkstoelo­op met zo’n zestig nieuwsgier­igen. Maar toen de politie ter plaatse kwam om de vaststelli­ngen te doen, werd de sfeer grim- mig. Er werd geroepen en getierd, sommige omstaander­s gooiden eieren naar de politie.

“In minder dan een minuut zag het in de straat zwart van het volk en ontstond er tumult”, getuigt een buurman. “Jongeren zoeken hier wel vaker de confrontat­ie met de politie. Zeker tijdens de ramadan, wanneer er ’s avonds laat veel volk op straat is. Sommigen willen dan stoer doen en dagen de politie uit. Als ze dan reactie krijgen, zit het spel snel op de wagen. Eén vonkje kan de hele boel doen ontploffen.”

Omdat de situatie dreigde te escaleren, stuurde de Antwerpse politie bemiddelin­gsploegen en een mobiele eenheid ter plaatse. “Die aanpak heeft blijkbaar geloond”, zegt Wouter Bruyns. “Rond 1u keerde de rust weer.”

De politie is geschokt over de manier waarop ze werd bejegend. “De politie verhindere­n in het uitoefenen van haar taak, dat is onaanvaard­baar”, zegt Bruyns.

 ?? FOTO DEBEN VAN DAMME ?? Gisteren was de situatie de hele dag gespannen in de omgeving van het Terloplein. Bij de schermutse­lingen moest de politie pepperspra­y gebruiken.
FOTO DEBEN VAN DAMME Gisteren was de situatie de hele dag gespannen in de omgeving van het Terloplein. Bij de schermutse­lingen moest de politie pepperspra­y gebruiken.
 ?? FOTO YASSINE ATARI ?? Zaterdagna­cht vond de eerste confrontat­ie plaats. Na een verkeerson­geval werd de sfeer tegenover de politie grimmig,
FOTO YASSINE ATARI Zaterdagna­cht vond de eerste confrontat­ie plaats. Na een verkeerson­geval werd de sfeer tegenover de politie grimmig,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium