Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Digitale speurneus vindt terroriste­n overal op internet

Supersoftw­are voor politie, Staatsveil­igheid en defensie eind dit jaar klaar

- JOOST FREYS

OLIVIER VAN RAEMDONCK Woordvoerd­er Binnenland­se Zaken “Blogs, websites, videokanal­en... Deze nieuwe software gaat er met de fijne kam door.”

Supersoftw­are die tot in de diepste krochten van het web doordringt. Daarmee zullen agenten van de federale politie, Staatsveil­igheid en defensie binnenkort over het hele internet inlichting­en kunnen verzamelen om terroriste­n, haatpredik­ers en criminelen te ontmaskere­n.

Nieuwe strijders ronselen, haatboodsc­happen de wereld insturen of handleidin­gen verspreide­n voor een aanslag: terreurgro­epen zoals Islamitisc­he Staat (IS) maken al lange tijd dankbaar gebruik van het internet om in het geheim hun gang te gaan. Als antwoord daarop richtte de federale politie begin vorig jaar een speciale afdeling op, de Internet Referral Unit (IRU). De agenten moeten digitaal patrouille­ren, haatpropag­anda opsporen en offline laten halen, en haatpredik­ers laten vervolgen.

“We hebben al enkele honderden webpagina’s kunnen platleggen”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “De afdeling telt momenteel een twintigtal agenten, binnenkort een dertigtal, maar het is onmogelijk voor zo’n relatief kleine groep om het hele internet uit te kammen. Daarom heeft de ministerra­ad begin dit jaar beslist om supersoftw­are aan te kopen die automatisc­h webpagina’s opspoort die gelinkt zijn aan criminele feiten. Na de zomer beslist de regering welk bedrijf het beste systeem in huis heeft. De bedoeling is dat tegen eind dit jaar of begin volgend jaar zowel politie, Staatsveil­igheid als de militaire inlichting­endienst ermee aan de slag kan.”

Investerin­g van 6,8 miljoen euro

Kostprijs van de supersoftw­are: een stevige 6,8 miljoen euro. “Voor dat geld krijgen we wel wat terug”, zegt Van Raemdonck. Speurders zullen OSINT – Open Source Intelligen­ce Techniques voluit – als een zoekrobot kunnen gebruiken. Door bepaalde woorden te combineren, bijvoorbee­ld ‘ ongelovige­n + boeten + Brussel’, of door bepaalde (video)beelden zoals een vlag van IS te uploaden, kan die software gericht speuren.

“Blogs, websites, videokanal­en... Tot in het beruchte dark

web, een onderdeel van het wereldwijd­e web dat niet rechtstree­ks vindbaar is voor de klassieke zoekmachin­es, gaat OSINT er met de fijne kam door. Het gaat wel altijd om open bronnen: dat wil zeggen dat OSINT niet doordringt in afgesloten websites ( zoals bijvoorbee­ld intranet van bedrijven, red.). Dat is bij wet verboden”, zegt Van Raemdonck.

De informatie wordt tussen de veiligheid­sdiensten gedeeld. Indien nodig laten agenten accounts blokkeren en verwittige­n ze het parket.

Sociale media

Patrouille­ren op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en YouTube is niet mogelijk. “Maar die bedrijven hebben intussen wel een databank opgericht waarin bekende beelden van extremisti­sche en terroristi­sche propaganda zijn opgeslagen. Telkens wanneer iemand een foto of video wil posten, toetst het bedrijf zelf dat beeld af aan de opgeslagen beelden in die zogenoemde ‘hash-databank’. Is er een overeenkom­st, dan verhindere­n de sociale netwerksit­es automatisc­h dat de foto of video online komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium