Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De mensen zijn de vele besparinge­n moe”

Kris Peeters waarschuwt voor te zware ingrepen die economisch­e motor doen sputteren

- FARID EL MABROUK

CD&Vvicepremi­er Kris Peeters waarschuwt om straks bij de opmaak van de begroting niet de grote hakbijl boven te halen. Want dat zou ook de steeds harder draaiende motor van de economie kunnen doen sputteren. Opvallend is dat geen enkele van de coalitiepa­rtners Peeters echt tegenspree­kt. Het zou dus wel eens kunnen dat het evenwicht – al eens uitgesteld en nu voorzien voor 2019 – nog eens sneuvelt.

Kris Peeters lijkt zijn lesje te hebben geleerd. Vorig jaar veroorzaak­te hij nog grote commotie door te zeggen dat we met zijn allen boven onze stand leven en dat er voor de begroting 2017 pas echt diep zou moeten worden gesneden. Dit weekend viel een heel ander geluid te horen. De CD&V’er schoot het debat over de begrotings­opmaak voor 2018 en 2019 op gang met een waarschuwi­ng om net niet zwaar te snijden.

Nochtans is het cijferwerk voor premier Charles Michel (MR) na de rampberich­ten van de voorbije maanden al een pak makkelijke­r geworden. Terwijl de Nationale Bank en het Planbureau het enkele weken geleden nog over een bedrag van 8 miljard hadden, lieten de begrotings­bollebozen van de regering – het zogenaamde monitoring­comité – deze week weten dat het wellicht maar om de helft gaat. Een begrotings­controle is voor dit jaar zelfs niet meer nodig, klonk het euforisch in de schoot van de regering. Terwijl de Europese Commissie Michel en co enkele weken geleden nog vroeg om voor dit jaar 1,2 miljard extra te snoeien. Maar door de aantrekken­de economisch­e groei en de vele nieuwe jobs die erbij komen, stromen ook veel meer belastinge­n binnen.

2,6 miljard besparen

Toch wil Peeters ook nu niet meer zwaar snijden. “Het laag- en middenhang­end fruit hebben we al lang geplukt. Hoe kunnen we nu nog besparen zonder ervoor te zorgen dat er zand in de economisch­e motor komt? En de mensen zijn de besparinge­n moe”, stelt de vicepremie­r.

Concreet stelt Peeters voor om voor volgend jaar alleen maar te doen wat Europa vraagt: 0,6% van het bruto binnenland­s product (bbp) of 2,6 miljard besparen. Het betekent meteen dat een evenwicht tegen 2019 een pak minder evident wordt, terwijl de regering dat enkele maanden geleden al eens had uitgesteld van 2018 naar 2019.

Fetisj

Bij de coalitiepa­rtners is men het met Peeters eens dat de economie niet mag worden gefnuikt. “Begrotings­orthodoxie is belangrijk, maar het mag geen fetisj worden”, is bij N-VA te horen. Niemand binnen de regering wil voorlopig het evenwicht opgeven, maar nu de lokale én nationale verkiezing­en naderen, lijkt de besparings­moeheid wel toe te slaan. Open Vld-vicepremie­r Alexander De Croo verklaarde eerder al dat hij vooral heil ziet in maatregele­n die meer mensen aan het werk zetten, zoals een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng of een flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt.

Ondertusse­n blijft de eerste minister ook werken aan een groot akkoord rond de vennootsch­apsbelasti­ng en de meerwaarde­belasting én twee superminis­terraden over economie en sociale zaken. Michel wil die nog altijd vóór de opmaak van de begroting organisere­n. Peeters wil liever alles in één beweging doen. “Je kunt niet eerst Sinterklaa­s spelen en dan Zwarte Piet”, verklaarde hij.

KRIS PEETERS

Vicepremie­r (CD&V) “Het laag en middenhang­end fruit hebben we al lang g geplukt. Hoe kunnen we nu nog besparen zonder ervoor te zorgen dat er zand in de economisch­e motor komt?”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Kris Peeters: “Je kunt niet eerst Sinterklaa­s spelen en dan Zwarte
Piet.”
FOTO ISOPIX Kris Peeters: “Je kunt niet eerst Sinterklaa­s spelen en dan Zwarte Piet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium