Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor we sterven, willen we weten wat er met Peter is gebeurd”

- MARC KLIFMAN

Na 21 jaar komt er eindelijk weer beweging in het onderzoek naar de moord op Peter De Vleeschauw­er, en dat is een hele opluchting voor de familie van de vermoorde rijkswacht­er. Voordat ze zelf sterven, hopen zijn ouders (beiden tachtigers) nog te weten te komen wat er met hun zoon gebeurd is. “Maar deze nieuwe ontwikkeli­ng bevestigt wat wij al altijd hebben gezegd: het onderzoek werd geboycot.”

Na 21 jaar neemt het parket-generaal nu toch de piste ernstig dat het onderzoek naar de moord op rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er geboycot werd. Het Comité P, dat toeziet op de politiedie­nsten, heeft de afgelopen maand een handvol speurders opnieuw ondervraag­d. Het gerecht wil daarmee uitsluitse­l krijgen of de betrokkene­n door hun oversten bij de toenmalige rijkswacht gedwarsboo­md werden in hun onderzoek.

De familie van Peter De Vleeschauw­er is er altijd van overtuigd geweest dat het moordonder­zoek destijds geboycot werd. “Ik herinner me dat ik eind jaren negentig, bijna twintig jaar geleden al, voor het eerst nota maakte van het feit dat er onvoldoend­e inspanning­en zijn geleverd in dit onderzoek”, zegt hun advocaat Walter Van Steenbrugg­e.

Meteen na de moord gonsde het al van de geruchten dat De Vleeschauw­er een groene stempel had en een grootschal­ige stookolie- fraude op het spoor was gekomen, waarbij mogelijk enkele corrupte collega’s betrokken waren. Ook het verhaal dat het slachtoffe­r zijn eigen dood had geënscenee­rd, dook eerder al op.

Beter laat dan nooit

“Het boycotten van dit onderzoek heeft de familie de voorbije jaren enorm veel schade toegebrach­t”, zegt Van Steenbrugg­e. “Zeker zijn ouders. Die mensen zijn een stuk in de tachtig nu. Zij zijn er nog altijd kapot van dat hun zoon zo door het slijk is gehaald. Uiteraard zijn ze zeer blij met deze nieuwe ontwikkeli­ng. Ze zeggen dat ze willen weten wat er precies met Peter is gebeurd voor ze zelf sterven.”

Chris, de broer van Peter De Vleeschauw­er, schreef eerder al in een boek over de boycot en het feit dat volgens hem “deze moord niet mág opgelost worden”. Van Steenbrugg­e: “In dertig jaar advocatuur heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand die zo graag de dood van zijn broer opgelost wilde zien, door het gerecht zó tegengewer­kt werd. Ik hoop dat deze nieuwe piste dus iets oplevert. Ook al komt het laat naar boven, het is beter dan nooit.”

WALTER VAN STEENBRUGG­E

Advocaat “De ouders zijn er nog altijd kapot van dat hun zoon zo door het slijk is gehaald. Uiteraard zijn ze zeer blij met deze nieuwe ontwikkeli­ng.”

 ?? FOTO'S BELGA, IES ?? De ouders van de vermoorde rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er (rechts).
FOTO'S BELGA, IES De ouders van de vermoorde rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium