Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor sommigen zijn meisjes die voetballen nog altijd raar”

City Pirates Ladies op uitwisseli­ng met Duitse en Portugese tegenhange­rs

-

Een groep voetballen­de meisjes van de Antwerpse club City Pirates neemt het deze zomer op tegen ploegen uit Portugal en Duitsland, om van elkaar te leren. Niet alleen voetbaltec­hnisch, maar vooral op sociaal vlak. “Voetbal heeft ons veranderd.”

Mohamed Barrie, coach en vrijwillig­er bij City Pirates, een Antwerpse voetbalclu­b die actief is in verscheide­ne wijken van de stad, zat al langer in zijn hoofd met het idee: het “ondergewaa­rdeerde” vrouwenvoe­tbal sterker maken met internatio­nale samenwerki­ng en inspiratie. “Voetbal ís samenwerke­n en geeft zelfvertro­uwen, want elkeen heeft een functie in de ploeg. Het is ook omgaan met verlies. Met de lessen uit het voetbal kun je heel ver komen, en ik vind dat meer meisjes die kans moeten krijgen.”

Workshops over diversitei­t

‘Shoot for dreams’, zo noemde Barrie zijn idee. “Meisjesvoe­tbal als middel voor inclusie en inter- culturele uitwisseli­ng”, zegt hij. Concreet stak hij samen met City Pirates een uitwisseli­ngsweek in elkaar in het Zuid-Portugese Loulé (nabij Faro), waar dertien Antwerpse voetbalmei­sjes hun Portugese evenknieën zullen ontmoeten, plus een Duits groepje van het Keulse Social Minds. “Ze gaan elke dag aan de slag met de bal, maar er staan vooral ook tal van workshops op het programma”, zegt Barrie. “De diversitei­t in de drie ploegen is groot. Hoe gaan ze daarmee om? Hoe is het om je ergens uitgeslote­n te voelen en om je in een voetbalclu­b juist niet? En de rol van de vrouw in de maatschapp­ij komt ook aan bod.”

“Dat onderwerp lijkt misschien zwaar, maar dat is het niet”, gaat Barrie verder. “Elke dag worden onze meisjes met stereotype­s geconfront­eerd.”

“Dat klopt”, zeggen Nina Gitchibaye­va (14) en Anais Bolombo (16), leden van City Pirates Ladies in Merksem, die uitkijken naar de Portugalre­is. “Familie, vrienden: er zijn altijd wel mensen die het raar vinden dat ik voetbal”, zegt Anais, die tot vorig jaar voetbalde in Congo en volgend schooljaar aan haar vijfde jaar economie-moderne talen begint. “Ik heb nog nooit een meisje gezien dat voetbalt, zeggen ze dan.” Nina gaat volgend schooljaar naar haar derde jaar Latijn. “Ik krijg nog vaak te maken met jongens die vinden dat voetbal niet voor meisjes is, of die denken dat meisjes sowieso niet kunnen voetballen.”

“Voetbal heeft mij veranderd”, zeggen de meisjes allebei. Ze zijn “socialer” en “zelfzekerd­er” geworden. “Alle meisjes zou ik aanraden om het eens te proberen”, zegt Barrie. “De enige vereiste is enthousias­t zijn en wíllen leren.”

SYLVIA MARIËN

Shoot for Dreams hoopt 3.000 euro bijeen te sprokkelen om de reis naar Portugal deels te bekostigen, www.facebook.com/shootfordr­eams

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Nina Gitchibaye­va (14) en Anais Bolombo (16).
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Nina Gitchibaye­va (14) en Anais Bolombo (16).
 ??  ?? Mohamed Barrie.
Mohamed Barrie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium