Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongen (9) verdwijnt, niemand slaat alarm

-

Er is nog altijd geen spoor van Brahim Bakali, de 9jarige jongen die vrijdagmid­dag verdween tijdens zijn registrati­eprocedure bij de Dienst Vreemdelin­genzaken in Brussel. Omdat niemand alarm sloeg, kon de politie pas enkele cruciale uren later een onderzoek starten. Onbegrijpe­lijk, zegt Child Focus.

Hij is 1,70 meter groot, heeft bruin krullend haar, bruine ogen en kleine wondjes op het voorhoofd. Brahim Bakali is mager gebouwd, maar heeft door zijn lengte de schijnbare leeftijd van een 13-jarige. Het vermoeden is dat hij al maandenlan­g zonder ouders of familie door Europa zwerft. Vrijdagmid­dag werd hij geregistre­erd bij de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ). Maar plots was hij daar verdwenen.

“Het gaat om een zeer kwetsbare jongen”, zegt Dirk Depover van Child Focus. “Er zijn heel wat aanwijzing­en om aan te nemen dat hij er een zware tocht heeft opzitten. Maar we hebben geen idee waar hij sinds zijn vermissing naartoe gegaan is.”

Child Focus reageerde “boos en onthutst” toen bleek dat de DVZ geen aangifte had gedaan van de verdwijnin­g van de jongen. Het kind werd pas in de late middag als vermist opgegeven door het opvangcent­rum waar hij normaal gezien naartoe moest. Toen waren al enkele cruciale uren voorbijgeg­aan. Child Focus hoopt nu dat de oproep via sociale media enkele concrete tips oplevert.

Brahim Bakali werd volgens onze informatie een dag eerder opgepakt door de politie in Brussel, na een diefstal. Mogelijk heeft hij van de onopletten­dheid bij DVZ gebruikgem­aakt om te vluchten.

Francken beveelt onderzoek

Freddy Roosemont, de directeurg­eneraal van de Dienst Vreemdelin­gzaken, gaf afgelopen weekend toe dat er een fout werd gemaakt. “Iedereen zat hier wat naar elkaar te kijken, en dacht dat de andere wel zou bellen, waardoor uiteindeli­jk niemand Child Focus of de politie op de hoogte heeft gebracht.” Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een onderzoek bevolen, “want hier is duidelijk een fout gemaakt.”

In 2016 verdwenen in ons land 116 niet-begeleide minderjari­gen, drie keer zoveel als in 2015.

 ??  ?? Brahim Bakali.
FOTO RR
Brahim Bakali. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium