Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een glaasje zeewater, alsjeblief­t

- TOM LE BACQ

Hoera, het heeft (een beetje) geregend afgelopen weekend! Maar nog lang niet genoeg om de grondwater­standen aan te vullen en de droogte te verjagen. “Waterschaa­rste wordt de regel”, zegt bioingenie­ur Marjolein Vanoppen, die samen met haar collega’s van de UGent in India een testinstal­latie bouwt om drinkwater uit zee te halen. “Het is een kwestie van tijd voor we dat ook in Vlaanderen moeten doen.”

Ja, u heeft braaf geluisterd naar minister Joke Schauvlieg­e. Sinds ze vorige week een verbod oplegde op verspillin­g van leidingwat­er, is het verbruik fors gedaald. “We zaten zaterdag 9% boven het gemiddelde, wat ongeveer normaal is voor deze tijd van het jaar”, zegt de CD&V-minister. “De dag voor het verbod was er 28% meerverbru­ik. Als het nu de komende dagen gaat regenen, zoals voorspeld, zullen we de verbods- maatregele­n snel weer afbouwen.”

Waterschaa­rste, we hebben het nu ook eens gevoeld. “En we kunnen er maar beter aan wennen”, zegt bio-ingenieur Marjolein Vanoppen. “Het zal door de klimaatver­andering vaker gebeuren. Langere droge periodes, terwijl we steeds meer water nodig hebben.”

Waarom halen we dat water dan niet gewoon uit de zee? Omdat het te duur is om het zout eruit te halen. “Maar op termijn wordt het onvermijdb­aar”, zegt Vanoppen. De UGent staat met een consortium van bedrijven op de drempel van een doorbraak om het op grote schaal én goedkoop te doen. “We hadden vorig jaar al labotests gedaan, nu bouwen we een installati­e in India en kunnen we echt beginnen.”

Eerst Afrika

Het principe: in de installati­e worden zoet en zout water samengebra­cht. Het zout wil naar het zoete water vloeien, en daarbij komt energie vrij. “Met die energie kunnen we het water door een membraan stuwen dat het zout tegenhoudt. Zo hou je dus water zonder zout over”, zegt Vanoppen.

Resultaat: drinkbaar water uit zeewater. “Als de tests slagen, willen we het eerst in de landen gebruiken waar de nood het hoogst is: Afrika of andere ontwikkeli­ngslanden. Maar over pakweg tien of vijftien jaar zie ik het hier ook toegepast worden. Het zal alleen nog afhangen van hoe snel en hoe extreem de klimaatver­andering zich doorzet.”

Gefilterd rioolwater

Behalve zeewater wordt ondertusse­n ook met afvalwater geëxperime­nteerd. Waterzuive­ringsbedri­jf Aquafin zuivert rioolwater, dat onder meer al in landbouwbe­drijven en plantencen­tra wordt gebruikt. Drinkbaar is het nog niet. “Daar is de psychische barrière ook veel groter”, zegt Vanoppen. “We zijn met z’n allen toch nog sneller geneigd om een glas gezuiverd zeewater te drinken dan een slok gefilterd rioolwater.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium