Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ouders moesten kind aanwijzen, dat voor hun ogen werd onthoofd”

Gruwel in eindgevech­t om Mosoel

- GEERT NEYT

Ook afgelopen weekend werd in het oude centrum van de NoordIraak­se stad Mosoel ongemeen hevig slag geleverd. Huis per huis, steeg per steeg, wint het Iraakse leger iedere dag ongeveer 150 meter terrein op de scherpschu­tters van IS. Tegen dit tempo moet de herovering van het laatste bolwerk van de terreurgro­ep in Irak over een week tot tien dagen een feit zijn. Ondertusse­n bericht een Vlaamse psycholoog die in Mosoel werkt over ongekende wreedheden.

Zaterdag was het door Islamitisc­he Staat gecontrole­erde gebied gekrompen tot 2 vierkante kilometer langs de westelijke oever van de Tigris, de rivier die Mosoel in twee deelt. “Die 1% van groot-Mosoel lijkt niet veel, maar het is wel de helft van de oude stad, waar nog 10.000 burgers vastzitten”, zegt Rudi Vranckx van bij de frontlinie.

De slag om Mosoel voltrekt zich in pure stadsgueri­llastijl. “De huizen lopen door elkaar, het krioelt er van de smalle steegjes waar je niet door kan met pantservoe­rtuigen”, zegt Vranckx. “Men dringt door gaten binnen in de huizen. Je weet meestal ook niet waar de sluipschut­ters zitten. Het is vaak wachten tot wanneer die toeslaan, om ze dan te bestoken.”

Levend schild

Lise Grande, coördinato­r van de VN-vluchtelin­genorganis­atie, sloeg dit weekend alarm over het toenemende aantal burgerdode­n en de “onvoorstel­bare” risico’s die de achtergebl­even bewoners van de Noord-Iraakse stad lopen. “Duizenden, misschien tienduizen­den mensen worden als levend schild gebruikt door IS. Honderden burgers, ook kinderen, worden neergescho­ten.”

De 100.000 tot 150.000 nog niet gevluchte bewoners verschanse­n zich en proberen te ontkomen aan de gevechten, de he-

RUDI VRANCKX

Oorlogsjou­rnalist VRT “Het leger weet meestal ook niet waar de sluipschut­ters van IS zitten, dus is het vaak wachten tot wanneer die toeslaan om ze dan te bestoken.”

vigste sinds de inname van de stad door IS in juni 2014. Zaterdag slaagde het Iraakse leger erin een corridor vrij te maken waarlangs de burgers op een relatief veilige wijze kunnen ontsnappen uit de val waarin ze al weken vastzitten.

Ongekende wreedheden

De Vlaamse psycholoog Koen Sevenants, die voor een Amerikaans­e ngo eerste hulp biedt aan burgers met oorlogstra­uma’s, getuigt over ongekende wreedheden die de overgeblev­en IS-strijders begaan tegen de bevolking. “Ouders vertellen ons dat ze hun geliefkoos­de kind moesten aanwijzen en dat het kind vervolgens voor hun ogen werd onthoofd”, zei hij aan deredactie.be. “Ik sprak met een familie die is moeten vluchten met een pick-uptruck die achteraan open was. Door de hobbelige weg is hun dochter uit de laadbak gevallen. Maar stoppen konden ze niet omdat ze achtervolg­d werden door IS-strijders.”

Als Mosoel over tien dagen valt, zoals het leger beoogt, betekent dit het einde van de Iraakse helft van het kalifaat dat drie jaar geleden werd uitgeroepe­n door Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS die vermoedeli­jk onlangs werd gedood bij een bombardeme­nt.

 ??  ?? Het Iraakse leger baant zich in pure guerrillas­tijl een weg door de straten van Mosoel.
FOTO AFP De neefjes Zeid Ali (12) en Hodayfa Ali (11) hebben het overleefd. Ze konden ontkomen toen hun huis werd geraakt en instortte, maar een aantal...
Het Iraakse leger baant zich in pure guerrillas­tijl een weg door de straten van Mosoel. FOTO AFP De neefjes Zeid Ali (12) en Hodayfa Ali (11) hebben het overleefd. Ze konden ontkomen toen hun huis werd geraakt en instortte, maar een aantal...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium