Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna 120.000 euro ingezameld voor Theatergar­age

Borgerhout­s buurtproje­ct stap dichter bij aankoop leegstaand­e theaterzaa­l

- DOMINIQUE PIEDFORT samenvoord­etheaterga­rage.be

Samen voor de Theatergar­age, het buurtproje­ct dat in groep een leegstaand­e theaterzaa­l in de Bouwhandel­straat in Borgerhout wil kopen, is flink op weg om zijn eerste doelstelli­ng te halen: 97% van de beoogde 120.000 euro, nodig voor de aankoopbel­ofte, is opgehaald.

The Empty Shop aan het Vosplein bracht het afgelopen weekend ruim 4.000 euro op. The Empty Shop is een organisati­e van Curieus Borgerhout. Die vereniging verkocht geschonken modieuze tweedehand­skledij ten voordele van Samen voor de Theatergar­age. Achter die cvba schuilen buurtbewon­ers die van de Theatergar­age, een pand in de Bouwhandel­straat, een culturele ontmoeting­splek willen maken. De zaal staat leeg sinds Theater Tol naar Berchem verhuisde. Door de verkoop van aandelen hopen ze de verkoop- prijs van 350.000 euro te verzamelen. Op 30 juni valt het eerste verdict. Dan moet een streefbedr­ag van 120.000 euro gehaald zijn. Anders vervalt de aankoopbel­ofte.

Trouwjurk

Ook dankzij de bijdrage van The Empty Shop lijkt die eerste tussenspri­nt een succes te worden. In The Empty Shop waren onder meer kleren te koop die geschonken waren door BV’s als Warre Borgmans, Leah Thys, Marleen Merckx en Sally-Jane Van Horenbeeck. Ook modeontwer­pster Nathalie Vleeschouw­er stond een stuk af. Een kwieke dame gaf zelfs haar trouwjurk van een halve eeuw geleden weg.

Zondagavon­d blikte Stephanie Van Houtven, samen met Carolien Moens sterkhoude­r van The Empty Shop, erg tevreden terug. “Zondag was een iets mindere dag, misschien door het weer. Maar het was zeker een groot succes. De trouwjurk is verkocht, net als de kleren van de Thuis- actrices. Het juiste bedrag moeten we nog berekenen. Maar The Empty Shop bracht zeker 4.000 euro op.”

Walter Zinzen

Dat geld gaat naar Samen voor de Theatergar­age. De coöperatie­ve vennootsch­ap nam in het voorjaar een moeizame start, maar de jongste weken kwam de aandelenve­rkoop in een stroomvers­nelling. Ook mensen die niet in Borgerhout wonen, schaarden zich achter de Theatergar­age. Zo tekende VRT-icoon en oud-buurtbewon­er Walter Zinzen in. Andere BV’s die de Theatergar­age steunen, zijn buurtbewon­ers Anja Daems en Dimitri Leue. Er zijn intussen ruim 300 coöperante­n die een of meerdere aandelen van 100 euro kochten. “We zitten momenteel aan 97% van onze 120.000 euro. Dat ziet er dus heel goed uit”, meldt woordvoers­ter Cien Schelkens. “Maar pas eind deze week hakken we echt de knoop door of we met de aankoop doorgaan of niet.”

Alle huidige aandeelhou­ders hebben niets te vrezen. Indien het project wordt afgeblazen, krijgt iedereen zijn geld terug.

 ??  ?? De buurtbewon­ers van de Theatergar­age hebben hun eerste streefdoel zo goed als gehaald.
FOTO TOM CORNILLE
De buurtbewon­ers van de Theatergar­age hebben hun eerste streefdoel zo goed als gehaald. FOTO TOM CORNILLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium