Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KAMPIOENSC­HAPPEN IN HET BUITENLAND

-

Nederland Sinkeldam na fotofinish

Wouter Wippert gooide de handen in de lucht, maar uiteindeli­jk hield de finishfoto het in Montferlan­d op Ramon Sinkeldam (28) als snelste van een uitgedunde groep. Uittredend kampioen Groenewege­n moest het stellen met brons. Sinkeldam - twee jaar geleden goed voor zilver na Terpstra - trekt straks met Sunweb naar de Tour.

Frankrijk Démare de snelste

Perfect gepiloteer­d door zijn FDJ-maat Delage - en door zijn deugddoend­e winst van donderdag in Halle-Ingooigem - sprintte Arnaud Démare in Saint-Omer naar zijn tweede titel. Net als drie jaar geleden was hij net iets sneller dan Nacer Bouhanni, die hem in 2012 van een eerste tricolore shirt had gehouden.

Spanje Herrada dankzij Valverde

Een demarrage op minder dan twee kilometer van de finish in Soria leverde Jesus Hernandez (26) een tweede titel op, na die van 2013. Achter zijn rug waakte Movistarko­pman Alejandro Valverde immers over hun drie vluchtgeze­llen om die dan te kloppen in de sprint voor de tweede plaats. Izagirre moest het stellen met brons.

Italië Aru in trui van Scarponi

Met een uitval op de slotklim, zo’n 16 km van de finish in Ivrea, snelde Fabio Aru (Astana) naar de titel. “In het truitje van Michele Scarponi, dat ik nog van hem kreeg op de Sierra Nevada”, aldus een emotionele Aru (26), die zinnens is het shirt aan de familie van zijn verongeluk­te ploegmaat te schenken. Zelf trekt hij in het tricolore naar de komende Tour.

Zwitserlan­d Dillier 90 km solo

Silvan Dillier duldde op 90 km van de streep in Affoltern niemand meer in de buurt en rondde zijn gigantisch­e solo uiteindeli­jk af met meer dan twee minuten voorsprong op zijn BMC-ploegmaats Stefan Küng en Kilian Frankiny.

Tsjechië Eindelijk Stybar

Zdenek Stybar (Quick.Step) wachtte sedert maart vorig jaar - een etappe in de Tirreno - op een nieuwe overwinnin­g. Het Tsjechisch kampioensc­hap (in het Slovaak- se Ziar-nad-Hronom) leverde hem eindelijk bloemen op. Hij reed solo naar zijn tweede titel, drie jaar na de eerste. Cerny was tweede, Vakoc derde.

Polen Klucht

Na een klucht van 261 km pakte Adrian Kurek (CCC) met een solo de Poolse titel. Het peloton liep in Gdynia zo rustig van stapel dat de tien minuten later gestartte amateurs de profs al na goed 50 km dreigden in te lopen én de live-uitzending op televisie in het honderd liep. Uiteindeli­jk deed de jury er een paar rondjes af, na een vergeefse oproep om sneller te gaan rijden.

Duitsland Cadeau voor Burghardt

De 33-jarige Marcus Burghardt (Bora) mag een jaar in de kampioenst­rui rijden. Met dank aan zijn enige vluchtgeze­l, zijn negen jaar jongere teamgenoot Emanuel Buchmann die hem het shirt liet. Driekwart minuut later sprintte John Degenkolb naar de bronzen medaille.

*** Geen Skycoureur op het podium in Groot-Brittannië, met op het eiland Man een extra titel voor tijdritkam­pioen

Stephen Cummings (Dimension Data) voor belofte Lawless en Ian Bibby (JLT). *** In Slovenië ging de titel naar Luka Mezgec (Orica-Scott), die zich in Kranj de snelste toonde van een kopgroep van zeven.

*** Juray Sagan mocht de trui pakken in Slovakije, met broer Peter als goedkeuren­de tweede. *** In Denemarken was de eer voor Mads

Pedersen (Trek). *** In Ierland reed Ryan Mullen (Cannondale) solo naar de titel.

*** In Luxemburg pakte Bob Jungels (Quick.Step) zijn vierde kampioenen­trui op rij *** De Portugese titel was voor

Ruben Guerreiro (Trek) *** Die vanRusland ging naar Alexander

Porsev (Gazprom). *** In Kazachstan haalde Artyon Zakha

rov de jaarlijkse buit binnen voor Astana. *** Krists Neilands (Israel Cycling) is de nieuwe kampioen van Letland. *** In Oostenrijk bezorgde Gregor Mühl

berger de titel aan de Boraformat­ie. *** Matti Manninen (FixIt) rijdt de komende maanden in de Finse kampioenst­rui.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium