Gazet van Antwerpen Stad en Rand

28.000 euro extra voor De Nomaad

Veiling voor nieuw opvangcent­rum Free Clinic groot succes

- FRANK HEIRMAN www.denomaad.com

De kunstveili­ng ten voordele van het nieuwe open huis De Nomaad voor verslaafde dak en thuislozen bracht zondagmidd­ag 28.000 euro op. Na elk verkocht kunstwerk klonk stevig applaus in galerie VerbeeckVa­n Dyck op het Eilandje, dat als veilinghui­s dienst deed.

“We hadden op 15.000 euro gerekend, het is bijna het dubbele geworden”, glundert antiquair en galeriehou­der Paul Verbeeck die enkele maanden geleden het initiatief van de veiling nam. “Een vriend die met de drugsprobl­ematiek te maken had en nu getuigenis­sen geeft, vroeg of ik iets voor De Nomaad kon doen. Zo zijn we aan de veiling begonnen, omdat ik veel kunstenaar­s en verzamelaa­rs ken.”

“Het was niet evident om ze te overhalen om volledig gratis een kunstwerk af te staan, dat verkocht mocht worden vanaf een minimumbie­ding van 50 euro. Vele artiesten en galeries haakten af uit schrik dat hun werken te laag zouden worden verkocht. Of omdat ze zelf geen percent kregen.”

De vrees bleek onterecht, want in Galerie Verbeeck-Van Dyck aan het Verbinding­sdok Westkaai 12 hamerde veilingmee­ster Mon Bernaerts 120 werken af aan verrassend­e goede prijzen. Het enthousias­te publiek had er zin in en bood gul tegen elkaar op.

Fred Bervoets

Een klein etsje van Fred Bervoets was het eerste werk dat door de grens van 1.000 euro ging. Maar ook jong talent als Naïma Aouni en Fen De Villiers scoorden met prijzen in die buurt. Het topwerk bleek een aquarel van Bruno Vekemans die 3.200 euro haalde.

Onder de hamer kwamen ook kunstwerke­n van overleden artiesten, geschonken door verzamelaa­rs. Ook daarvoor bestond levendige belangstel­ling. Een zeefdruk van Herman Brood haalde vlot 700 euro.

Alles samen bracht de veiling 28.000 euro op, een bedrag waarmee De Nomaad verder afgewerkt kan worden.

De Nomaad is een onderdeel van Free Clinic en bundelt alle activering­sprogramma’s voor (gewezen) drugsgebru­ikers. Het gebouw werd opgetrokke­n achter de Free Clinic aan de Schijnpoor­tweg. “We hebben nog geen water en elektricit­eit, maar we hebben onze bureaus al op de eerste verdieping gezet”, zegt verantwoor­delijke Luc Martens. “In septem- ber gaat de benedenver­dieping open waar we dagelijks onze gasten onthalen en van waaruit we activiteit­en organisere­n. Alle activering­sprogramma’s zoals de spuitenpat­rouille, onderhouds­klussen of sport en toneel die we vanuit diverse plaatsen in Antwerpen ondernamen, bundelen we voortaan hier.’”

De Nomaad werd volledig via sociaal mecenaat van bedrijven gebouwd. Schoenen Torfs, bouwfirma Mathieu Gijbels en architecte­nbureau Stramien trokken de kar op gang.

In het voorjaar werd een origine- le crowdfundi­ng opgezet die nog steeds doorloopt. Het publiek kan planken kopen met een naam of een boodschap waarmee de gevel van De Nomaad wordt bekleed. Intussen werd al voor 40.000 euro aan sponsorpla­nken verkocht.

Tino Ruyters, directeur van Free Clinic, was in de wolken met de generosite­it van de kunstkoper­s. “Het geld gaan we gebruiken om het terrein rond De Nomaad zo aantrekkel­ijk mogelijk aan te leggen.”

PAUL VERBEECK

Galeriehou­der ‘‘We hadden op 15.000 euro gerekend, het is bijna het dubbele geworden.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Luc Martens legt de werking van De Nomaad uit aan ceremoniem­eester Marcel Vanthilt. Op de achtergron­d Mon Bernaerts aan de veilingsta­fel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Luc Martens legt de werking van De Nomaad uit aan ceremoniem­eester Marcel Vanthilt. Op de achtergron­d Mon Bernaerts aan de veilingsta­fel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium