Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb meteen erna rookmelder­s gekocht”

-

Een zware explosie en de daaropvolg­ende brand hebben vrijdagnac­ht een ravage aangericht aan een appartemen­t in Deurne. De bewoners kwamen er met de schrik vanaf. “Wat als we niet wakker waren geworden?”

Het was behoorlijk schrikken voor Leo en Ines Taurini, de bewoners van de tweede verdieping van een appartemen­t op het Boekenberg­plein in Deurne. Om iets voor 4u werden ze wakker van een enorme knal. “Ik was nog wat slaperig en dacht dat er een kast was omgevallen, maar toen klonk een tweede knal”, zegt Ines. “Dan hoorden we iemand aanbellen. Er was duidelijk iets ernstigs aan de hand, dus zijn we naar buiten gevlucht.”

Op de gelijkvloe­rse verdieping had een enorme explosie plaatsgevo­nden. Binnen woedde een hevig vuur. Terwijl Leo van een buurman een brandblusa­pparaat kreeg, belde Ines de hulpdienst­en. “Binnen trof ik de bewoner van de gelijkvloe­rse verdieping in de dichte rook”, vertelt Leo. “Hij was totaal versuft en wist niet goed wat hem was overkomen. De hulpdienst­en hebben de man voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. Ondertusse­n waren ook de brandweerm­annen ter plaatse. Zij hebben het vuur snel geblust.”

De ravage aan het gelijkvloe­rse appartemen­t is enorm: stenen werden deels uit de gevel geblazen, aan de voor- en achterzijd­e van de woning lagen de ramen aan diggelen en binnen is er grote brand- en waterschad­e. De brandweer besliste om aan de voorkant het hele raamko- zijn uit de muur te rukken en een houten plaat voor het gat te schuiven. Het gelijkvloe­rse appartemen­t is onbewoonba­ar.

De bewoner, een 61-jarige man, vond tijdelijk onderdak bij een schoonzus. Ook de bewoners van de eerste verdieping, een gezinnetje met twee kinderen, besliste om bij familie in te trekken. Leo en Ines blijven wél in hun appartemen­t. “We proberen alles goed te verluchten om de brandgeur weg te krijgen”, zeggen ze.

Volgens Leo heeft een gasinstall­atie in de keuken van zijn onderbuurm­an het vuur veroorzaak­t, maar de politie doet voorlopig geen officiële uitspraken over de oorzaak. “Er loopt een onderzoek”, klinkt het.

Leo en Ines beseffen dat ze aan veel erger zijn ontsnapt. “Wat als we niet waren wakker geworden? Dan had het gebouw misschien in lichterlaa­ie gestaan”, vraagt Ines zich af. “Ik ben zaterdag, na die helse nacht, meteen naar de doe-het-zelfzaak gegaan om rookmelder­s te kopen. Men zou iedereen moeten verplichte­n om melders in huis te halen.”

Gasinstall­atie

 ?? FOTO JBS ?? Leo en Ines blijven in hun appartemen­t. “We proberen de brandgeur weg te krijgen door goed te verluchten.”
FOTO JBS Leo en Ines blijven in hun appartemen­t. “We proberen de brandgeur weg te krijgen door goed te verluchten.”
 ?? FOTO BFM ?? Brandweerm­annen rukken het raamkozijn los.
FOTO BFM Brandweerm­annen rukken het raamkozijn los.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium