Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er zat bijna een bever in onze kano”

-

De tweede expeditiet­ocht door de Vlaamse natuur heeft voor Natuurpunt 175.000 euro opgeleverd. “Dat is dubbel zoveel als vorig jaar”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Veel animo, lachende maar ook vermoeide gezichten zondagnami­ddag op de terreinen van de Baarbeekho­eve in Muizen (Mechelen). Aan de Baarbeekva­llei was de aankomst voor 240 deelnemers van de tweede tweedaagse expeditiet­ocht van Natuurpunt, bedoeld om geld in te zamelen voor het verwerven van natuurplek­ken in Vlaanderen.

“De kanotocht is een nieuwe manier om mensen met natuur in contact te brengen. Helemaal anders dan de klassieke wandeling of een paddenstoe­lentocht. We willen er ook een jonger publiek mee bereiken. De tocht brengt de deelnemers langs onverwacht­e natuurprac­ht”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Voor de door de deelnemers zelf gesponsord­e tocht had Natuurpunt twee fietsroute­s (260 km), twee wandelrout­es (60 km) en een kanoroute van 65 km uitgestipp­eld. De startplekk­en lagen verspreid, maar alle deelnemers kwamen zondagnami­ddag toe aan de Baarbeekho­eve in Muizen.

“Op het water krijg je een heel ander beeld van de natuur”, zegt Ann Ongena (40) uit Battel, die met Arnout Pieters (42) als eerste met de kano uit het water stapte. “Je komt op plaatsen waar zelden andere mensen komen. De droogte van de voorbije dagen was wel goed te merken. Vorig jaar zijn we met de kano aan bruggetjes geregeld uit het water moeten stappen. Nu er veel minder water is, merk je dat ook op het water.”

Sabine Cerstiaens (55) van de afdeling Duffel-Waarloos-Kontich, beleefde de verrassing van haar leven. “We zijn al twintig jaar lid van Natuurpunt, maar nu onze kinderen op eigen benen staan, hebben we eindelijk tijd om actief mee te werken. Deze kanotocht van twee dagen was super. In de buurt van Rijmenam gleed op een haar na een bever in ons bootje. Die gleed voor onze neus plots van een soort glijbaan op de dijk, pardoes in het water. Een onvergetel­ijke ervaring. Wat wij met het sponsorgel­d gaan doen? Dat gaat naar de aankoop van 5 hectaren nieuwe gronden in Kontich-Waarloos, waar we ondertusse­n al 5.000 boompjes hebben geplant.”

Naaktkalen­der

Wat de deelnemers aan geld ophalen, vloeit terug naar de natuurproj­ecten in hun buurt. Voor de fondsenwer­ving hadden veel deelnemers een wafelenbak of een spaghettis­lag georganise­erd. “Maar er zijn er zelfs die een naaktkalen­der hebben gemaakt”, zegt Hendrik Moeremans. “Ze gaan dus heel ver om het startgeld van 1.500 euro bij elkaar te krijgen. Volgend jaar willen we het nog grootser aanpakken, met nog meer deelnemers.”

 ?? FOTO LDN ?? Met de kano leer je de natuur op een andere manier kennen.
FOTO LDN Met de kano leer je de natuur op een andere manier kennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium