Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tintoretto van Bowie komt aan in Antwerpen

- FRANK HEIRMAN www.rubenshuis.be

Vanaf morgen kan het publiek in het Rubenshuis eindelijk de Heilige Catharina van Tintoretto bewonderen. Het altaarstuk behoorde tot de collectie van rockzanger David Bowie. Vorig jaar werd het bij Sotheby’s in Londen geveild, waarna de nieuwe Luxemburgs­e eigenaar aankondigd­e dat hij het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis zou geven. Het bericht haalde de wereldpers.

David Bowie, die op 10 januari 2016 aan leverkanke­r stierf, was een verwoed en eclectisch kunstverza­melaar. Zoals zovele Britse rockarties­ten had hij kunstschoo­l gevolgd. Zijn collectie ging op 10 en 11 november onder de hamer bij Sotheby’s in Londen voor meer dan 30 miljoen euro. De blikvanger­s waren een graffitisc­hilderij van Jean-Michel Basquiat dat alleen al 7 miljoen euro opbracht, een expression­istisch portret van Frank Auerbach en meerdere blitse werken van Damien Hirst.

“Bowie hield van Rubenshuis”

Het bijna twee meter hoge altaar van de Heilige Catherina van Jacopo Tintoretto (1518-1594) was het buitenbeen­tje in Bowies collectie. Het was een van de eerste stukken die hij kocht. Hoewel hij van barokkunst hield, bleef Tintoretto de enige belangrijk­e oude meester in zijn verzamelin­g.

Op de veiling van zijn nalatensch­ap werd de Heilige Catharina voor 190.000 euro gekocht door een Luxemburgs­e verzamelaa­r en Bowie-fan die uren na de aankoop aankondigd­e dat hij het altaarstuk aan het Rubenshuis in langdurige bruikleen wilde geven, “omdat het een museum was waarvan hij wist dat Bowie ervan hield”. Daar is het nu aangekomen om vandaag ingehuldig­d te

worden.

Diepgaand onderzoek

De voorbije maanden verbleef het altaarstuk in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatri­monium (KIK) in Brussel voor onderzoek. De herkomst van het schilderij en de meeste omzwerving­en waren bekend, maar er was nog geen diepgaand onderzoek gevoerd naar de uitvoering en de restaurati­es.

Tintoretto maakte het altaarstuk voor de San Geminianok­erk in Venetië rond 1580, toen hij de meest gevraagde schilder in de Dogenstad was en er ook een grote studio van medewerker­s beheerde. Vaak zette hij zelf slechts de lijnen uit waarna medewerker­s overnamen. Bij het onderzoek in het KIK zouden de oorspronke­lijke onderteken­ingen ge- vonden zijn.

Nadat de San Geminianok­erk vlakbij het San Marcoplein in 1807 was afgebroken, belandde de Tintoretto in handen van Italiaanse, Britse en Amerikaans­e verzamelaa­rs. In 1983 kocht kunsthande­laar Colnaghi het op veiling en verkocht het door aan David Bowie die het meer dan dertig jaar koesterde.

Terug naar Venetië

De volgende jaren wordt de Tintoretto een blikvanger van het Rubenshuis, maar nu al staat het vast dat het kunstwerk in de zomer van 2019 weer even naar zijn geboortepl­aats Venetië verhuist. De Vlaamse regering organiseer­t tijdens de Biënnale van Venetië een expositie die aantoont hoe de Vlaamse barokschil­ders hun Venetiaans­e voorganger­s bewonderde­n en hoe ze door hen beïnvloed werden.

Die invloed is ook de reden waarom het Rubenshuis zo in de wolken was met het aanbod van de langdurige bruikleen. Het museum voert sinds 2012 een actief bruikleenb­eleid om de collectie aan te vullen. Dat werpt spectacula­ire vruchten af, met werken van Rubens zelf, Van Dyck, Jordaens, Snyders en Jan Bruegel. Vanaf nu is er eindelijk weer een Tintoretto in huis, zoals ten tijde van Pieter Paul Rubens die meerdere werken van de grote Italiaan in bezit had.

 ?? FOTO RR ?? De Heilige Catharina van Jacopo Tintoretto, een monumentaa­l altaarstuk dat de oude meester maakte voor een kerk in Venetië. Na de dood van Bowie kocht een verzamelaa­r het voor 190.000 euro.
FOTO RR De Heilige Catharina van Jacopo Tintoretto, een monumentaa­l altaarstuk dat de oude meester maakte voor een kerk in Venetië. Na de dood van Bowie kocht een verzamelaa­r het voor 190.000 euro.
 ?? FOTO AFP ?? David Bowie.
FOTO AFP David Bowie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium