Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een gat in de markt, onze B&B voor zorgbehoev­enden”

-

Het VTMprogram­ma

Met Vier in Bed vertoeft deze week in Spanje. Vanavond stellen Veerle en Bert hun Finca Corasol voor, een B&B voor zorgbehoev­enden. “Een gat in de markt”, zeggen ze.

Veerle Calluy en Bert Luijts uit Brasschaat beslisten begin 2016 om definitief te verkassen naar Spanje. In Vlaanderen waren ze jarenlang als verpleegku­ndigen aan de slag, zowel in een rusthuis als bij mensen thuis. Het is dus niet toevallig dat Finca Corasol een bed and breakfast is die focust op zieken en mindervali­den die op vakantie willen.

“We schreven onszelf in, maar toen we werden geselectee­rd voor de opnames in de paasvakant­ie gaf dat problemen”, zegt het koppel. “We hadden al klanten. Omdat we het niet konden maken die af te bellen, heeft Veerle schoonzus Els opgetromme­ld om de andere B&B’s te bezoeken tijdens de wedstrijd. Een noodingree­p, maar we wilden niet afhaken. Dit is immers onbetaalba­re reclame.”

Finca Corasol ligt nabij Malaga. “In Alhaurin el Grande aan de Costa del Sol. We wilden naar het zuiden, maar ook niet te ver. Vanuit België is het naar Tenerife al vijf uur vliegen. Voor iemand in een rolstoel is dat te ver.” Het project loopt goed. “Omdat we actief waren in de verpleegku­nde, dachten we met een zorg-B&B een gat in de markt te hebben. In ons dorp alleen al zijn tientallen bed and breakfasts. Die markt raakt verzadigd. Sommige mensen doen er een andere job bij omdat het niet meer leefbaar is. Dit heeft meer slaagkanse­n.”

Alles op gelijkvloe­rs

Door de heuvels, en dus veel niveauvers­chillen en trapjes in de huizen, was Spanje geen vanzelfspr­ekende locatie. “Het duurde weken voor we een pand vonden dat alles op het gelijkvloe­rs had. In Finca Corasol is alles aangepast aan de noden van de gasten. Er zijn liften om mensen in en uit het bed te helpen, er is een verhoogd toilet, een zwembadlif­t ... Ook nierdialys­epatiënten kunnen bij ons terecht, net als personen die sondevoedi­ng nodig hebben. We weten hoe we dat moeten aanpakken.”

De zaak had snel klanten. “Sommige mensen beweren dat hun zaak toegankeli­jk is voor rolstoelen, maar in de praktijk kon je vaak bedrogen uit. Wij werken samen met een reisbureau, gespeciali­seerd in reizen voor mensen met een beperking. En sinds kort is er ook interesse vanuit de mutualitei­ten.”

Vorig jaar was het nu of nooit voor de Spaanse droom van het koppel uit Brasschaat. “Ons zoontje was nog maar 2 jaar. Nu kan hij meertalig opgevoed worden. Echt geïntegree­rd zijn we nog niet, omdat we altijd bezig waren met de verbouwing­en. Maar die zijn bijna achter de rug.”

Veerle en Bert komen amper nog in Vlaanderen. “Begin dit jaar kwamen we terug om te trouwen. Normaal wilden we dat in Spanje doen, maar dat was onbegonnen werk. Maar nu blijven we hier. Vlaanderen missen we niet.”

TOM VETS

Met Vier in Bed, om 21.10u op VTM

 ?? FOTO RR ?? Veerle en Bert demonstrer­en de zwembadlif­t van Finca Corasol.
FOTO RR Veerle en Bert demonstrer­en de zwembadlif­t van Finca Corasol.
 ?? FOTO VTM ?? Bert Luijts en Veerle Calluy. Begin 2016 verhuisde het koppel uit Brasschaat definitief naar Spanje.
FOTO VTM Bert Luijts en Veerle Calluy. Begin 2016 verhuisde het koppel uit Brasschaat definitief naar Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium