Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sportief directeur tekent samenwerki­ngsverband met ex-club Porto Oude vrienden helpen D’Onofrio met Antwerp

Antwerp gaat nauw samenwerke­n met FC Porto. Luciano D’Onofrio, sportief directeur van Antwerp, en Portovoorz­itter Jorge Nuno Pinto da Costa plaatsten hun handtekeni­ng onder een driejarig samenwerki­ngsverband tussen de twee clubs. Voorlopig is die samenwe

- GERT GYSEN

Dat Antwerp en FC Porto de handen in elkaar slaan, kan je moeilijk een verrassing noemen. Luciano D’Onofrio, sportief directeur bij Antwerp, werkte nog voor de 27-voudige Portugese kampioen en onderhoudt nog steeds nauwe banden met de Champions League-winnaar van 2004. Nadat huidig voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa in 1982 voorzitter was geworden, stelde hij drie jaar later Luciano D’Onofrio aan als zijn sportief directeur. Onder hun leiding pakte Porto de Europacup I. Ook nadat ze niet meer officieel samenwerkt­en, bleven de twee nauwe contacten onderhoude­n. De transfer van Steven Defour van Standard naar Porto was daar onder meer een resultaat van. Zelfs zonder dit officiële samenwerki­ngsverband zouden er lijntjes lopen tussen DeurneNoor­d en Porto, maar nu staat het ook op papier.

De samenwerki­ng dient in de eerste plaats om de jeugdoplei­ding van Antwerp te optimalise­ren. Eigenaar Paul Gheysens hecht veel belang aan de jeugd en straks wordt er een academie uit de grond gestampt op de Bosuil. De komende drie jaar zal Antwerp met Porto kennis over jeugdoplei­ding uitwissele­n. “Antwerp is nu een bevoorrech­te partner”, laat Porto weten. Er is ook een mogelijkhe­id dat talentvoll­e spelers die bij Porto net niet aan de bak komen ter beschikkin­g gesteld worden van Antwerp.

Beide clubs communicer­en dat het ook de bedoeling is om een of meerdere vriendscha­ppelijke wedstrijde­n tegen elkaar te organisere­n, maar waar en wanneer die zullen plaatsvind­en is nog niet duidelijk. Het is ook niet zeker of dit over de jeugd of het eerste elftal gaat.

Het is voor Antwerp al het tweede samenwerki­ngsverband met een grote Europese club. Rond de eeuwwissel­ing sloot secretaris Paul Bistiaux een deal met Manchester United. Spelers als John O’Shea, Johnny Evans, Fazier Campbell en Luke Chadwick belandden op die manier op de Bosuil.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium