Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik reed de z o goed als perfecte koers”

SEP VANMARCKE strandt op vijf centimeter van driekleur in seizoen waarin alles tegenzit

-

Zo’n tweehonder­d meter voorbij de finish zat hij met het hoofd tussen de benen te vloeken en op de persconfer­entie een halfuur later wreef hij even over de driekleur van kampioen Naesen. Sep Vanmarcke (28) had die zo graag over zijn hoofd getrokken, maar werd geklopt met vijf centimeter. “Dit doet pijn.”

Het zit Sep Vanmarcke niet mee dit seizoen. Het zag er nochtans goed uit na de Omloop Het Nieuwsblad, waar hij alleen geklopt werd door Greg Van Avermaet en Peter Sagan. Maar daarna was het miserie troef. Met als dieptepunt de val in de Ronde van Vlaanderen, die zijn klassieke voorjaar de mist liet ingaan. En daarna zorgde een maagvirus ervoor dat hij meer op het toilet zat dan op de fiets. Het is pas sinds de Ronde van Zwitserlan­d dat hij zonder zorgen kan koersen. “Als je ziet vanwaar ik kom, dan mag ik best fier zijn op mijn tweede plaats”, zegt Vanmarcke. “Ik kom van heel ver. Er zijn zo van die seizoenen waarin alles tegenzit. Maar dan mag je de kop niet laten hangen.”

Hij draaide woensdag in Halle-Ingooigem nochtans vierkant. “Na Zwitserlan­d heb ik in een hoogtetent geslapen en dat is mij slecht bevallen. Ik heb dan maar op de resetknop gedrukt en ben in mijn eigen bed gekropen. En ik heb gerust, niet getraind. Met succes. Ik heb zo goed als de perfecte koers gereden. En mijn sprint was goed, ik wilde op de verrassing spelen en als eerste aangaan. Jammer dat het tegenwind was. Olli zat in mijn wiel en kon mij nog net remonteren. Hij is wel een mooie winnaar. Ik heb hem nog tevergeefs aangepreze­n bij Lotto.NL drie jaar geleden.”

Geen Tour

En nu alsnog naar de Tour? Het zou zonde zijn om met zo’n benen verstek te laten gaan. “Neen, ik rijd hem niet”, zegt de renner van Cannondale. “Ik kan daar weinig gaan doen dit jaar. In de spurt kan ik misschien zevende worden en als het bergop gaat, zit meer dan in de voorlaatst­e groep er niet in. Ik ga proberen een ritje te pakken in de Ronde van Oostenrijk en wil bewijzen dat ik in het najaar kan schitteren. De BinckBank Tour, Plouay, de koersen in Canada en het WK zijn de doelen. Laat deze tweede plaats de start zijn van een mooie periode zodat ik dit rotvoorjaa­r naar de vergeethoe­k kan fietsen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium