Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We missen echte beleidsmak­ers

-

Er komt geen nieuwe taks om de put te delgen die het intrekken van de Turteltaks heeft veroorzaak­t. Dat houdt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) koppig vol. En om te vermijden dat er zand terechtkom­t in de goed draaiende motor van onze economie, kunnen we het begrotings­evenwicht misschien nog wat langer uitstellen dan 2019. Dat suggereerd­e federaal vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) zondag dan weer. Peeters heeft geen zin in extra bezuinigin­gen. De bevolking is die een beetje moe, meent hij. Hij heeft gelijk, de bevolking is het beu. Maar een regering moet natuurlijk wel haar verantwoor­delijkheid nemen. De schulden doorschuiv­en naar de volgende bestuurder­s, zou geen optie mogen zijn. Maar het blijkt telkens weer een zeer aanlokkeli­jke strategie, zeker met verkiezing­en in het vooruitzic­ht.

Tommeltaks klinkt even goed als Turteltaks. Voor de minister van Energie is de term een gruwel. Uiteraard wil Bart Tommelein niet dat zijn naam verbonden blijft aan een belasting die moet dienen om gaffels uit het verleden recht te zetten. En hij wil vooral niet in zijn eentje voor het probleem opdraaien. Dit is een kwestie voor de hele regering, meent hij. En dat is ook zo. Al is de solidarite­it binnen de Vlaamse regering blijkbaar niet zo groot. N-VA-fractielei­der Matthias Diependael­e reageerde meteen op de uitspraken van Tommelein: “Benieuwd hoe hij dat gaat doen”, zei Diependael­e enigszins cynisch. Het had eigenlijk moeten zijn: benieuwd hoe WIJ dat gaan doen. N-VA zit namelijk mee in de Vlaamse regering en moet mee zoeken naar een oplossing. Tommelein suggereert een globaal plan waarmee de put van ruim 2 miljard gedempt kan worden en tegelijk de hernieuwba­re energie een duw in de rug kan krijgen. Prachtig, maar het lijkt inderdaad onmogelijk om zo een plan te maken zonder ook een bijdrage aan de bevolking te vragen. In ieder geval wordt dit een aartsmoeil­ijke klus die eensgezind­heid en politieke moed vereist. Als je de burgers laat betalen, moet je hen perspectie­f bieden, dan moet je duidelijk maken dat de inspanning­en die je nu vraagt op termijn vruchten zullen afwerpen. Als deze regering het probleem voor zich uitschuift of maar half aanpakt om alle partijen te laten scoren, wordt het alleen maar groter.

Hetzelfde geldt voor ons begrotings­tekort. Om de begrotings­bespreking­en niet te moeilijk te maken, kun je het evenwicht nog wat uitstellen. In 2019 zijn het Vlaamse en federale verkiezing­en. Daar begin je als politicus liever niet aan nadat je net een hoop bezuinigin­gen hebt doorgevoer­d. Dus schuif je dat begrotings­tekort gewoon door naar de volgende legislatuu­r.

En zo gaat het maar door, van de ene verkiezing naar de andere, van de ene kortetermi­jnoplossin­g naar de andere. We missen beleidsmak­ers. Echte beleidsmak­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium