Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen is nog maar een begin

OLIVER NAESEN, het verhaal van de steile opgang van kermiscour­eur tot Belgisch kampioen

- HUGO COOREVITS

Het respect van het peloton en de sympathie van de wielerlief­hebber had hij al. En sinds gisteren heeft Oliver Naesen (26) ook die eerste echt klinkende zege op zijn palmares. Op de Desguinlei in Antwerpen werd gisteren een nieuwe Belgische ster geboren. Een die in het eendagswer­k alleen nog Philippe Gilbert en zijn goeie vriend Greg Van Avermaet voor zich moet dulden. Niet kwaad voor een jongen die enkele jaren geleden enkel koerste om de kater van de dag voordien uit zijn lijf te rijden.

Naesen lacht veel. De renner van AG2R kijkt opgewekt tegen de zaken aan. En klinkt het niet, dan botst het. Zoals na die etappe in de Dauphiné op en over de Mont du Chat toen zijn Franse werkgever hem de kans ontnam om een prestigieu­ze bergrit te winnen. Nee, Naesen is geen binnenvett­er zoals zijn trainingsm­aat en grote voorbeeld Greg Van Avermaet. Integendee­l. Van Avermaet en Naesen: da's yin en yang.

Naesen heeft ook een hoog Kevin De Bruyne-gehalte. Een volksjonge­n die zijn vreugde ongedwonge­n met het publiek deelt. Het was mooi om zien hoe hij à la Poeske Scherens - het Leuvens sprintwond­er van de jaren veertig - met zo'n krachtige jump uitpakte dat zijn voorwiel omhoog kwam in een alles-of-nietspogin­g om voorbij Sep Vanmarcke te raken. En dan gooide hij eerst met de rechterhan­d zijn bril weg en daarna links zijn helm.

‘Ollie, Ollie’ scandeerde Antwerpen in koor, terwijl de jongen uit Berlare vanop het podium knipoogde naar iedereen die hij herkende. Naesen won wel vorig jaar al wel de Grand Prix Ouest France in Plouay, maar dit is zijn eerste échte knaller.

Naesen is een laatbloeie­r. In september wordt hij al 27. Hij zakte als student lichamelij­ke opvoeding wegens een te druk ‘ sociaal leven’. Hij proefde net iets te uitgebreid van het uitgaansle­ven. Op vrijdagavo­nd dronk hij pintjes en op zaterdag koerste hij om de kater weg te werken. Tot hij ineens het licht zag. Pas vier jaar geleden begon hij zich te ‘soigneren’. Niet dat hij het vanaf dan op een presenteer­blaadje kreeg aangereikt. Naesen werkte intussen als koerier voor een industriël­e wasserij: opstaan om vijf uur, thuiskomen om zestien uur en dan koerskledi­j aan en gaan trainen als een gek.

Hij was al héél blij dat hij dan toch bij Topsport Vlaanderen - Baloise als prof mocht debuteren. Hij had stage gelopen bij de Lottoploeg, maar dat mondde niet uit in een contract. Ploegdokte­r Yvan Vanmol van Quick.Step had na één jaar Topsport Vlaanderen - Baloise al gezien wat voor krachtpats­er Naesen was, maar ploegmanag­er Patrick Lefevere was niet overtuigd. Het was Rik Verbrugghe die hem op advies van zijn schoonbroe­r Greg Van Avermaet binnenhaal­de bij het intussen ter ziele gegane IAM Cycling. Alweer Van Avermaet tipte vorig jaar zijn eigen ploegmanag­er Jim Ochowicz van BMC over zijn trainingsp­artner, maar voor die in actie kwam, was het te laat. AG2R-La Mondiale had hem al voor twee jaar vastgelegd.

De slordighei­d van Van Avermaets baas is Naesens geluk geweest. Naesen kan vrij en vrank zijn eigen kans gaan. Dat zou bij BMC nooit het geval zijn geweest. Dit voorjaar bewees hij wat voor progressie­marge hij heeft. Naesen werd derde in de E3, zesde in Dwars door Vlaanderen, zevende in de Omloop Het Nieuwsblad, achtste in Kuurne-BrusselKuu­rne en dertiende in de Amstel Gold Race. Tussendoor ging hij in de Ronde van Vlaanderen nog onderuit op de Oude Kwaremont toen Sagan zich vastreed in een jas die over de nadar hing. Er liep altijd wel iets fout, zodat de teller op nul bleef. Naesen gromde dan even, en het was eruit.

Conclusie: ons land heeft een heel mooie kampioen die als eendagscou­reur qua palmares nog een ruime kloof heeft te overbrugge­n met Gilbert en Van Avermaet, maar wel het voordeel van de jeugd heeft. De nummers één en twee moeten meer en meer rekening houden met de volksjonge­n uit Berlare die gisteravon­d in café 't Zolderken nog snel een vat gaf. Het Tourpeloto­n en de kijkers zullen snel vertrouwd raken met de nieuwe man in de driekleur. Naesen is iemand die ‘pakt’ op het scherm. Zowel op als naast de fiets.

 ??  ?? 135 deelnemers - 1. Oliver NAESEN (AG2R La Mondiale) 238.0 km in 5u18’29” (gem.: 44.838 km/u); 2. Sep Vanmarcke; 3. Jasper Stuyven; 4. Jens Keukeleire 1”; 5. Nathan Van Hooydonck 4”; 6. Tim Merlier 47”; 7. Preben Van Hecke; 8. Yves Lampaert 48”; 9. Tim...
135 deelnemers - 1. Oliver NAESEN (AG2R La Mondiale) 238.0 km in 5u18’29” (gem.: 44.838 km/u); 2. Sep Vanmarcke; 3. Jasper Stuyven; 4. Jens Keukeleire 1”; 5. Nathan Van Hooydonck 4”; 6. Tim Merlier 47”; 7. Preben Van Hecke; 8. Yves Lampaert 48”; 9. Tim...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium