Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VS/IVANKA OP PROCES:

-

Ivanka Trump, dochter en raadgeefst­er van de Amerikaans­e president, zal persoonlij­k moeten getuigen in een zaak tegen haar schoenenme­rk. Het Italiaanse label Aquazzura beschuldig­t de ondernemin­g van de presidents­dochter van namaak. President Trump vond dat zijn dochter moest worden vrijgestel­d van ondervragi­ng omdat ze het te druk heeft met haar werk als raadgeefst­er op het Witte Huis, maar de New Yorkse rechter verwerpt dat argument.

CHINA/BETER ENGELS: China wil zijn stijgende prestige in de wereld meer glans geven door aan een van zijn zwakke punten te werken: het abominabel­e Engels op de openbare borden, ook wel Chinglish genoemd. Zo wordt het Chinees voor ‘kijk uit waar je loopt’ er in het Engels vertaald als ‘glijd voorzichti­g’ of ‘peddelen verboden’. Een gehandicap­tentoilet kreeg zelfs de benaming ‘vervormde mensentoil­et’. Een samenwerki­ng van diverse ministerie­s heeft nu een lijst richtlijne­n opgeleverd voor de correcte omzetting van het Chinees naar het Engels.

ENGELAND/ONGEVAL AAN MOSKEE: In de NoordEngel­se stad Newcastle is zondag een auto ingereden op gezinnen die waren samengekom­en om in een moskee aan de gebeden voor het Suikerfees­t deel te nemen. Zes mensen, onder wie drie kinderen, raakten gewond. Volgens de politie had het ongeval niets met terreur te maken. De bestuurder van de wagen, een 42jarige vrouw, werd wel gearrestee­rd.

MEXICO/GEZIN UITGEMOORD: In de deelstaat Veracruz, een van de meest gewelddadi­ge regio’s van Mexico door de aanhoudend­e strijd tussen drugskarte­ls, zijn zaterdag elf mensen doodgescho­ten. Een echtpaar en zijn vier kinderen werden neergemaai­d toen zij op het terras van een restaurant in de stad Coatzacoal­cos aan het dineren waren. In de naburige stad Cardel werden een bevelhebbe­r van de politie en twee agenten doodgescho­ten. En in Orizaba werden twee vrouwen gedood, eveneens met de kogel.

NEW YORK/MAFFIABAAS (100) VRIJ: John “Sonny” Franzese, een voormalige maffiabaas uit New York, heeft vrijdag de gevangenis van Denvers (Massachuse­tts) verlaten. Met zijn 100 jaar was Franzese de oudste gedetineer­de in de VS. Hij was in 1967 veroordeel­d tot vijftig jaar cel voor bankoverva­llen. Hij werd zes keer voorwaarde­lijk vrijgelate­n, maar belandde telkens opnieuw achter de tralies na nieuwe misdrijven.

COLOMBIA/ONTVOERDE NEDERLANDE­RS: De twee Nederlands­e journalist­en die in Colombia door guerrillab­eweging ELN waren ontvoerd, zijn weer vrijgelate­n. Derk Bolt en Eugenio Follender zouden het redelijk goed maken. De twee waren in Colombia voor het programma Spoorloos.

SAUDIARABI­Ë/ TERREUR VERIJDELD: Saudische veiligheid­stroepen hebben een “terroristi­sche” actie tegen de Grote Moskee in Mekka verijdeld. Dat zegt het Saudische ministerie van Binnenland­se Zaken. In Mekka en Djedda werden vijf leden van een terroristi­sche groepering, onder wie een vrouw, opgepakt. Een van de daders blies zichzelf op nadat hij had geweigerd zich over te geven. Daarbij vielen elf gewonden.

THAILAND/SEKSSCHAND­AAL: In de noordelijk­e provincie Mae Hong Son is heel wat ophef ontstaan over een lokale traditie, waar hooggeplaa­tste gasten tienermeis­jes “als dessert” krijgen. Voor het ritueel, dat al heel lang zou bestaan, zouden op grote schaal jonge meisjes gesmokkeld worden. De gasten geven hun voorkeuren op voorhand door, of de gastheer zorgt voor vijf à tien meisjes, waaruit ze dan een keuze kunnen maken. Het schandaal kwam aan het licht toen de moeder van een 17jarig slachtoffe­r haar verhaal deed aan de pers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium