Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen moslim meer dankzij Darwin”

Erdogan om evolutiele­er uit onderwijs te halen

-

Onderwijsm­inister: “Evolutieth­eorie van Darwin is doorheen lager en secundair onderwijs verweven”

Onder voormalig minister van Onderwijs Frank Vandenbrou­cke (toen sp.a, nu uit de politiek) is de evolutiele­er verplicht onderdeel geworden van de eerste graad aso – tot dan was het enkel verplicht in de tweede en derde graad – en na hem is, op zijn aansturen, de leer ook opgenomen in de eindtermen van het bso, kso en tso. “In de zomer van 2007 woedde in het Vlaams Parlement een discussie over een boek dat verspreid werd in onze scholen en elders in Europa, The Atlas of Creation, uitgegeven in Turkije”, zegt Vandenbrou­cke. “Dat boek was verontrust­end. De elementair­e kennis van de evolutieth­eorie hoort tot de wetenschap­pelijke geletterdh­eid van elke burger, vind ik, en moet een belangrijk item zijn in het onderwijs. Vandaar de uitbreidin­g toen. Ik heb toen ook 200.000 euro uitgetrokk­en voor het project rond de website www.evolutiele­er.be.” “In het secundair (geschieden­is en natuurwete­nschappen,

red.) maar ook in het basisonder­wijs zit de evolutieth­eorie van Darwin doorheen verschille­nde eindtermen en leergebied­en verweven”, zegt huidig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V, foto). “In het lager onderwijs moeten kinderen bijvoorbee­ld kenmerken kunnen aangeven die illustrere­n dat organismen aangepast zijn aan hun omgeving.” Of er momenteel nog problemen zijn met de confrontat­ie geloofwete­nschap, daar heeft Crevits “geen weet van”. “De eindtermen levensbesc­houwing worden niet door de overheid vastgelegd, maar wel door de levensbesc­houwing zelf. Daar worden voorwaarde­n bij gesteld. De leerplanne­n voor godsdienst en nietconfes­sionele zedenleer moeten in overeenste­mming zijn met de internatio­nale en grondwette­lijke beginselen inzake de rechten van de mens en het kind. Ze moeten ook de eindtermen en ontwikkeli­ngsdoelen respectere­n. De inspectie levensbesc­houwelijke vakken ziet daarop toe.” (syma)

Islamleerk­racht: “Cursussen en boeken voor islamles komen rechtstree­ks uit Turkije”

Brahim Laytouss (foto) is islamleerk­racht en imam in Gent en onderzoeke­r naar radicalise­ring bij moslims aan de Universite­it Antwerpen. Hij heeft een progressie­vere stem in islamvraag­stukken en dat wordt hem door andere moslims vaak niet in dank afgenomen. “De beslissing in Turkije om de evolutiele­er uit het middelbaar onderwijs te halen is een slechte zaak en verontrust­end”, zegt hij. “De evolutieth­eorie wordt mondiaal wetenschap­pelijk aanvaard en dat staat los van enige levensover­tuiging.” “Er is bij theologen de ongerusthe­id dat het darwinisme de religie wil verbannen. Maar dat geeft theologen nog niet het recht om extreme standpunte­n in te nemen. Religieuze teksten zijn voor interpreta­tie vatbaar, wetenschap niet. De twee zijn niet te mengen, maar ze kunnen wel samengaan. In het katholicis­me kan dat ook: God wordt beschouwd als het prille begin, waarna de evolutie heeft kunnen plaatsvind­en. Ik ben voor een dergelijke open kijk en evolutie in de islam.” “Probleem is natuurlijk dat we in Turkije en het MiddenOost­en het islamisme meer greep zien krijgen en dat straalt ook af op de moslims hier. De boeken en cursussen die worden gebruikt in de lessen islam aan lagere en middelbare scholen in ons land komen rechtstree­ks uit Turkije en zijn simpelweg vertaald. Vernieuwin­g wordt geboycot. Ik kaart dat probleem al lang aan, maar er gebeurt daar niks tegen...”

(syma)

Professor evolutiona­ire ecologie: “De wetenschap kan geen discussie met het geloof voeren”

Allah of de aap, zo luidde de titel van de gelauwerde scriptie over moslimcrea­tionisme in Vlaanderen, van bioloog en journalist An Bogaerts in 2005. Niet enkel in de VS, “ook bij ons wint het creationis­me (de schep

pingsleer, red.) veld”, waarschuwd­e zij toen. Bogaerts vroeg aan 200 katholieke, joodse en islamitisc­he leerlingen: stamt de mens af van de aapachtige­n? Van de joodse leerlingen geloofde 61% dat de mens níét van de aap afstamt, bij de leerlingen die zichzelf als katholiek bestempele­n had 14% meer dan serieuze twijfels en bij de islamitisc­he leerlingen geloofde 82% van niet.

Herwig Leirs (foto), professor evolutiona­ire ecologie aan de Universite­it Antwerpen, zei toen in die scriptie: “De lessen evolutieth­eorie zorgen voor heel wat opmerkinge­n, vooral van de moslimstud­enten. Ik heb nog nooit zoveel kritiek gehoord als dit schooljaar.”

“Dat probleem heb ik uiteindeli­jk een aantal jaar gekend, vooral in de richting biomedisch­e wetenschap­pen”, zegt Leirs nu, “maar nu is dat niet meer zo. Waarom dat zo is, weet ik natuurlijk niet. Omdat men denkt: het haalt toch niet uit? Of omdat het geen issue is? Een examen meet of studenten de evolutieth­eorie intellectu­eel kennen, niet of ze die geloven.”

“Nu, ik vergelijk de evolutiele­er wel eens met de zwaartekra­cht of de covalente binding: dat is ook geen kwestie van geloven of niet. De evolutiele­er is ook niet moeilijk te begrijpen, zoals het vanuit Turkije klinkt. Het gaat over heel eenvoudige concepten die een verklaring zijn voor de diversitei­t, heel logisch. Controvers­ieel is de evolutieth­eorie ook al niet. Over de essentie ervan is er wetenschap­pelijke consensus in heel de wereld.”

“Met het ‘ succes’ van het creationis­me gaat het een beetje op en neer”, zegt Leirs. “Kijk maar naar de VS, of naar Nederland, bij sommige protestant­en. Probleem is dat je vanuit de wetenschap geen discussie kunt voeren met religie. Je kunt wel rationele argumenten aanvoeren, maar als het uitgangspu­nt van de tegenhange­r is dat enkel de letterlijk­e interpreta­tie van heilige teksten de waarheid in zich draagt, dan ein

digt het daar.” (syma)

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? President Recep Tayyip Erdogan besliste om de evolutiele­er vanaf 2019 niet meer op middelbare scholen te onderwijze­n.
FOTO AP President Recep Tayyip Erdogan besliste om de evolutiele­er vanaf 2019 niet meer op middelbare scholen te onderwijze­n.
 ??  ?? FOTO BRECHT VAN MAELE
FOTO BRECHT VAN MAELE
 ??  ??
 ??  ?? FOTO FVV
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium