Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Medicijnen hamsteren tegen maatregele­n De Block

-

In de herfst kondigde minister Maggie De Block aan dat bepaalde medicijnen duurder zouden worden voor de patiënt. Maar in plaats van zich vragen te stellen over het eigen misbruik, hebben patiënten gehamsterd. En leidde de besparings­maatregel tot extra uitgaven.

Dat blijkt uit een analyse van onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen. De patiënt ging namelijk massaal aan het hamsteren, nadat minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) in oktober 2016 had aangekondi­gd dat er in 2017 iets zou wijzigen aan de terugbetal­ing van antibiotic­a, neussprays en maagzuurre­mmers. De verkoop van maagzuurre­mmers en neussprays op voorschrif­t swingde de pan uit. De verkoop van de neusspray die duurder zou worden, steeg zelfs met 75% in november en december 2016 in vergelijki­ng met 2015. Van de maagzuurre­mmers die in 2017 niet meer in grote dosissen terugbetaa­ld zouden worden, werd in die periode 31% meer verkocht.

Volgens de Apothekers­bond (APB), die de gegevens aan de onderzoeke­rs bezorgde, heeft dat hamsterged­rag eind 2016 5 miljoen extra gekost aan de ziekteverz­ekering.

“Artsen informeren en opleiden”

Los van de uitgaven voor de ziekteverz­ekering, hebben de onderzoeke­rs dus geen goed oog in een dalend geneesmidd­elengebrui­k bij de patiënten. Van meer dan 90 artsen en apothekers die ze over de maatregele­n ondervroeg­en, zien de meesten weinig heil in de gewijzigde terugbetal­ing. Want patiënten konden in de herfst ook hamsteren doordat artsen extra voorschrif­ten meegaven.

Volgens professor farmaceuti­sche wetenschap­pen Hans De Winter brengt alleen een prijsverho­ging voor patiënten geen zo- den aan de dijk als het om geneesmidd­elenmisbru­ik gaat. “Het zijn nog altijd de artsen die de middelen voorschrij­ven. Ze spelen een centrale rol om te voorkomen dat patiënten onnodig medicatie nemen. Artsen informeren en opleiden, daar moet de overheid op inzetten.”

De minister verzet zich tegen deze analyse. “De maatregele­n die we hebben genomen steunen op wetenschap­pelijke studies en vaststelli­ngen”, klinkt het in een reactie. “Het is wel degelijk de bedoeling dat de patiënten en hun artsen de behandelin­g wijzigen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium