Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit sprookje is niet ten einde

- PATRICK CEULEMANS

Brons én een ticket voor het WK: de Belgian Cats zorgden op het EK voor twee primeurs. Zaterdag nog een maatje te klein voor Spanje, maar gisteren goed voor een ware demonstrat­ie tegen Griekenlan­d. Na tien jaar afwezighei­d op een groot tornooi zetten Wauters en co het Belgische vrouwenbas­ketbal weer op de kaart.

Het Belgische basketbal beleefde vorige week hoogdagen. Met vijf zeges in zes wedstrijde­n, de kwalificat­ie voor het WK én een bronzen plak schreven de Cats een sprookje in de Tsjechisch­e hoofdstad Praag. Enkel vicewereld­kampioen en - sinds gisteren drievoudig - Europees kampioen Spanje (de Spanjaarde­n pakten de titel na 71-55winst tegen Frankrijk) was te sterk voor België.

Architect van dit alles: bondscoach Philip Mestdagh. Hij bracht het talent samen, zorgde voor een comeback van Ann Wauters en creëerde een fantastisc­he ploegsfeer. Ook de federatie bleef niet achter: die bouwde een profession­ele structuur uit en zorgde voor de juiste omkadering. Ook de jeugdoplei­ding, met de nieuwe infrastruc­tuur in de topsportsc­hool in Wilrijk, is goed ingevuld en misschien lokt het succes van deze week nieuwe meisjes naar de sport. In ieder geval moet Mestdagh de komende jaren de kans krijgen om verder bouwen, de ambitie moet een vaste stek op Eurobasket zijn. Naar het voorbeeld van de Belgian Lions, die in september voor de vierde keer op rij op een EK aanwezig zijn. Het WK 2018 mag geen eindpunt zijn, nu al moet Tokio 2020 - ondanks het feit dat daar slechts vijf Europese ploegen mogen deelnemen - de nieuwe uitdaging worden.

Volwassen geworden

De toekomst oogt mooi voor het Belgische vrouwenbas­ketbal. In Praag kroonde Emma Meesseman (24) zich als een van de nieuwe Europese supersterr­en. Kim Mestdagh (27) profileerd­e zich als een Europese topper en speelsters als Julie Vanloo (24) en Antonia Delaere (22) zijn internatio­naal volwassen geworden. Maar er klopt ook nog een portie talent aan de deur. Julie Allemand (21), geblesseer­d afwezig op het EK, is gedraft in de WNBA en trekt naar het buitenland (Frankrijk). Ze is op papier de guard van de toekomst. Ook belofte van het Jaar Laure Resimont (19) liet in de voorbereid­ing op dit EK haar talent bewonderen en lijkt op weg naar een internatio­nale carrière. De Cats moeten vooral hopen dat Serena-Lynn Geldof (20, 1m96) en Kyara Linskens (20, 1m88) zich de volgende jaren profileren als sterke inside speelsters. De Belgische vrouwenplo­eg heeft immers een gebrek aan centimeter­s.

Ann Wauters neemt na 2018 afscheid van de Cats en het wegvallen van het Belgische basketbali­coon zal bij de Cats zowel op als naast het parket pijn doen. Maar bijna alle andere Belgian Cats zijn profession­eel in sterke Europese competitie­s actief. Als nu ook de Belgische eerste klasse een profession­ele injectie krijgt, mag dit succes op het EK geen eendagsvli­eg zijn.

 ?? FOTO BELGA ?? Dolle vreugde bij de Belgian Cats, bondscoach Mestdagh geeft Vanloo een knuffel.
FOTO BELGA Dolle vreugde bij de Belgian Cats, bondscoach Mestdagh geeft Vanloo een knuffel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium