Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kan je de vragen in het Frans stellen?”

Gerard Linard laat op eerste persconfer­entie verwarde indruk na

- LUDO VANDEWALLE

Gerard Linard (74) maakte op zijn eerste persconfer­entie als bondsvoorz­itter een verwarde indruk. “De stress en de emoties, het was een lange dag”, zei de man uit het Naamse Couvin nadat hij de eerste vraag in het Nederlands niet had begrepen. Over het Eurostadio­n was zijn uitleg ook al onsamenhan­gend. Verder rekent hij erop dat een achterpoor­tje wordt gevonden om twee jaar in plaats van het reglementa­ire één jaar voorzitter te blijven.

Het begin van de persconfer­entie was al meteen ontluister­end. Een vraag in het Nederlands of het normaal is dat iemand die geen Vlaams spreekt de grootste sportbond van het land kan leiden, werd door Linard zelfs niet begrepen. “Ik versta als Franstalig­e alleen vragen in het Frans”, aldus Linard, nadat hij eerst hulpeloos om zich heen had gekeken. “Bovendien zijn er de stress en emoties, de verkiezing is net achter de rug. Dat ik geen Nederlands ken, is een gebrek. Dat geef ik toe. Maar ik ga in een team werken waar de ondervoorz­itter, de secretaris-generaal en de financiële directeur Nederlands­talig zijn. Als ik het nodig heb, zullen die mij helpen. Dat wat het Nederlands betreft. Kan je je vragen in het Frans stellen? Dat is makkelijke­r.”

Tot daar aan toe. Maar Linard is ook niet van plan Nederlands te leren. “Alleen als ik tijd heb, maar dat verwacht ik niet. Want ik ga werken om enkele doelen van de voetbalbon­d te realiseren. Er is veel werk en ik heb een kort mandaat. Ik wil werken, voor de rest reken ik op mijn medewerker­s.”

Eurostadio­n: geen mening

Volgend thema: het te bouwen Eurostadio­n. Zijn mening was niet uitgesprok­en. Meer nog, hij leek er bijzonder weinig van te weten. “Mijn mening is heel kort”, zei hij alvorens een verward exposé te starten. “We hebben een stadion van 40.000 toeschouwe­rs nodig, anders verliezen we te veel geld. Dat kan een nieuw stadion zijn. Of een gerenoveer­d stadion. Of twee à drie van onze clubs kunnen een nieuw stadion zetten van 40.000 toeschouwe­rs. Het maakt niet uit. Maar we hebben zeker een stadion van 40.000 toeschouwe­rs nodig. Brugge gaat er eentje zetten, misschien kan daar het EK 2020 worden gespeeld. Moet dat op Brussels grondgebie­d? Tja, dan zullen we op een bepaald moment moeten zeggen of we een stadion zullen hebben of niet. Ik zal me informeren en dan beslissen we samen.”

Te veel tijd zal hij daar niet voor mogen nemen, want na 2018 kunnen de Rode Duivels niet meer in het Koning Boudewijns­tadion spelen. Dan zijn de grootste beschikbar­e stadions die van Club Brugge en Standard, beide iets minder dan 30.000. “Dan verliezen we veel geld. Misschien kunnen we in het buitenland gaan spelen? In Frankrijk en Nederland zijn er wel grote stadions... ( bedenkt zich) Neen, dat zal niet gaan. Dat heb ik niet gezegd. Ik moet dat dossier nog bestuderen. ”

Reglement veranderen

Tot slot is er zijn leeftijd. 74 jaar en volgens de reglemente­n moet een bondsfunct­ionaris op zijn 75e zijn mandaat neerleggen. Eén jaartje voorzitter dus. “Dat kan veranderd worden”, meent Linard. “Maar het is maximum twee jaar, langer ga ik niet blijven. De leeftijd op zich is geen probleem. De Pro League heeft ook aan Roger Vanden Stock, die ouder is dan ik, gevraagd om nog twee jaar voorzitter te blijven. Ach, in de toekomst kunnen we misschien een voorzitter van buiten de bond zoeken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium