Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valse start en een stap achteruit

-

“Sorry sir, can I check your accre

ditation license?” Excuseer mijnheer, kan ik uw accreditat­iebewijs eens nakijken? Het kan zomaar een vraag zijn van een brave steward op het eerstkomen­de UEFAcongre­s op 20 september. De Belgische bondsvoorz­itter zal in het rond kijken en niet weten wat er wordt bedoeld. Op een moment dat de functie van bondsvoorz­itter steeds meer als ceremoniee­l wordt omschreven, zal de Belgische vertegenwo­ordiger de ceremonies maar half beleven. Gezichtsve­rlies.

Gerard Linard spreekt en begrijpt alleen de Franse taal. Hij is niet van plan daar veranderin­g in te brengen. Voor de Vlaming François De Keersmaeck­er klonk Frans elf jaar geleden als Chinees, maar de gewezen bondsvoorz­itter sprong wel onmiddelli­jk in een taalbad in Bergen. Hij is nog altijd geen Georges Brassens of Victor Hugo, maar kan de Franstalig­en toch al in hun landstaal te woord staan. Kwestie van respect.

Linard is een tussenpaus. Het bondsgebou­w zal niet instorten omdat de hoogste functionar­is alleen Frans praat. Maar het voelt niet goed aan dat zo iemand door achterkame­rpolitiek ons voetballan­d vertegenwo­ordigt. Dat terwijl in de slipstream van de successen van de Rode Duivels technisch directeur Chris Van Puyvelde door de buitenland­ers overvraagd wordt om een inkijk te nemen in onze bondswerki­ng. Het is tevens een gemis dat een voorzitter totaal geen voeling heeft met het noordelijk­e landsgedee­lte, hoe Nederlands­talig hij ook omringd is.

Het is een valse start voor Linard en zijn verleden met handenspan­diensten is ook niet verheugend. Met deze aanstellin­g zet de bond een stap achteruit. Dat wordt door sommige profclubs niet eens ontkend. Om er daarna twee vooruit te zetten met hopelijk een voorzitter vanuit de profclubs, klinkt het bij de Pro League, de verzamelin­g van de profclubs. Alsof de Waalse en Vlaamse amateurs ooit op een voorzitter uit de Profliga zullen stemmen.

Na het weinig verheven schouwspel rond de verkiezing mag het nu over inhoud gaan. De 74jarige financieel expert heeft meer ruggengraa­t en leiderscap­aciteiten dan De Keersmaeck­er. Het is daarom uitkijken hoe de eigengerei­de Linard met het Eurostadio­ndossier, dat in zijn korte ambtstemij­n moet worden behandeld, zal omgaan. Zaterdag op zijn verwarde persconfer­entie leek het alsof Linard nog geen agenda heeft, maar als die er nog niet zou zijn, zal die er onvermijde­lijk komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium