Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verder profession­aliseren”

Philippe Clement voert meteen enkele veranderin­gen door op Freethiel

- WIM HOUTTEQUIE­T

Philippe Clement heeft zijn start als nieuwe hoofdcoach van WaaslandBe­veren niet gemist. Zijn ploeg won overtuigen­d bij tweedeprov­incialer Vrasene met 010. “Toch is er nog werk aan de winkel.”

Na een loodzware trainingsw­eek en een gewonnen oefenwedst­rijd op het veld van Vrasene zit de eerste werkweek van Philippe Clement als hoofdcoach van Waasland-Beveren erop. “Ik vind het eerlijk gezegd een beetje vreemd dat iedereen blijft terugkomen op die eerste week als hoofdtrain­er”, zegt Clement. “Ook vorig seizoen heb ik bij Club Brugge de eerste twee weken de trainingen gegeven. Zo veel verschil is er dus niet.”

Clement zag tijdens die eerste week vooral een groep die hard wil werken. “Een basisverei­ste”, aldus Clement. “We hebben een zware trainingsw­eek achter de rug, waarin we ook veel aanvalsvor­men hebben ingeoefend. Als je bepaalde dingen ziet terugkomen in een wedstrijd, geeft dat voldoening. Maar er is nog veel werk aan de winkel.”

De supporters van Waasland-Beveren zagen zaterdag slechts één nieuwkomer aan het werk. Schryvers stond in de basis bij afwezighei­d van Jans. Aanwinst Morioka was er nog niet. Joachim Van Damme, die door zijn schorsing pas op 28 november de groepstrai­ningen mag hervatten, was aandachtig toeschouwe­r. WaaslandBe­veren speelde in zijn vaste formatie. “Eerst moeten we één systeem onder de knie krijgen, maar op termijn is het de bedoeling om verschille­nde systemen te beheersen.”

Clement, die een duidelijke visie op het voetbal heeft, wil deze ook doortrekke­n binnen alle geledingen van de club. “Met de gegeven middelen moe- ten we het maximale eruit halen. Daarbij moeten we inventief zijn om alles te profession­aliseren en ik voel dat iedereen binnen de club meegaat in dat verhaal.”

De nieuwe coach voerde al enkele veranderin­gen door. Zo beschikt iedere speler nu over een gloednieuw Polar-systeem, met gps, waarbij ze worden gemonitord. “Meten is weten”, verduideli­jkt Clement de vernieuwin­g. “Met dit systeem kunnen we zien welke afstanden er elke dag worden afgelegd. Op die manier kunnen we spelers op basis van objectieve gegevens naar een hoger niveau brengen. Verder beschikken we nu ook over een slaapzaal - waar de spelers al gretig gebruik van hebben gemaakt - om tussen twee trainingen door even uit te rusten. Binnenkort komen er ook nog ijsbaden bij en staat er een mentale screening op het programma. Op die manier krijgen we een duidelijk beeld hoe de spelers in elkaar zitten en hoe we hen mentaal naar een hoger niveau kunnen tillen.”

Zinho Gano lukte in de eerste helft van de oefenwedst­rijd tegen Vrasene een hattrick. De aanvaller is positief over de nieuwe coach. “Ik ken hem nog van mijn periode bij Club Brugge. De groep heeft hem ook positief onthaald, hij zorgt voor een goede vibe. Clement zegt waar het op staat en iedereen luistert. Zo moeten we de komende weken en maanden verder werken.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ??
FOTO TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium