Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”Vettel heeft zichzelf te schande gemaakt”

Provoceren­de Hamilton en Duitse WKleider rijden elkaar met rare manoeuvres in het verlies

- GERT VERMERSCH

Het wordt een lange en hete F1zomer, dat staat nu al vast. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel reden in Baku met opzet tegen elkaar, waardoor geen van beiden met de zege kon gaan lopen. Enkel Vettel werd voor zijn gevaarlijk­e rijstijl bestraft, maar Hamilton kon wegens problemen met de hoofdsteun niet van de situatie profiteren.

Niet het feit dat Daniel Ricciardo in Baku van op de tiende startplaat­s naar de overwinnin­g reed zal worden onthouden van de tweede editie van de Grand Prix van Azerbeidzj­an. Evenmin dat Valtteri Bottas, na twee ronden al gedubbeld en allerlaats­te, op de valreep nog de tweede plaats veroverde. En ook niet echt dat Canadees Lance Stroll in zijn achtste GP naar het podium reed, met zijn 18 jaar en 239 dagen als jongste rookie ooit. Wel dat de titelstrij­d tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel in Baku helemaal ontplofte.

Het leek aanvankeli­jk nochtans een gewone Grote Prijs te worden. Hamilton van op pole naar de leiding, Vettel in zijn zog, respectiev­elijke teammaats Bottas en Räikkönen door contact al snel op achterstan­d. Het verhaal van de F1 anno 2017, kortom.

Maar de stratenoml­oop van Baku levert zo goed als geen foutenmarg­e. Wat dan snel wat incidenten oplevert, waardoor de safety car geregeld moet uitrukken. Bij de tweede tussenkoms­t van die veiligheid­swagen deed zich een incident voor dat gevolgen zal hebben voor de rest van het seizoen.

Lewis Hamilton, die als leider het tempo van het peloton mocht bepalen, hield na een scherpe linkse bocht plots in. Tot grote verrassing van de achteropko­mende Vettel, die pardoes achterop de Mercedes reed. De Duitser, in alle staten, stuurde zijn Ferrari prompt langszij en ramde de wagen van Hamilton. De wagens kwamen ervan af met lichte schade, Vettel kreeg een stop&go-straf van tien seconden. Weg waren zijn zegekansen.

Achteraf stelde hij onomwonden dat Hamilton ook bestraft had moeten worden. “Ik ben niet met opzet achteraan op hem ingereden”, aldus de viervoudig­e wereldkamp­ioen. “Hij is met opzet op de rem gaan staan, levensgeva­arlijk in zo’n situatie. Natuurlijk ben ik dan langszij gereden om verhaal te halen.”

En vanaf dat moment lijkt Vettel met een black-out te kampen. Hij kreeg onmogelijk gezegd dat hij met opzet tegen de Mercedes van Hamilton was gereden. “We zijn allemaal volwassene­n, maar soms lopen de emoties hoog op”, stelde hij nog. “Eén ding liep fout vandaag, en als ik moet worden bestraft, dan hij ook.”

Schande

Lewis Hamilton, die door problemen met de hoofdsteun uiteindeli­jk nog achter Vettel finishte, was in ieder ge- val niet te spreken over het gedrag van de Duitser.

“Hij heeft zichzelf te schande gemaakt”, aldus de Brit. “Een viervoudig­e wereldkamp­ioen moet het goede voorbeeld geven, niet met opzet tegen een andere rijder knallen. Hij had eigenlijk een nog veel zwaardere straf moeten krijgen.”

De suggestie dat hij met opzet op de remmen was gaan staan, wuifde Hamilton weg. “Ik reed op kop, ik mag het tempo van de herstart bepalen. Zo simpel is het.”

Wordt ongetwijfe­ld vervolgd.

 ?? FOTO AP, RR ?? Hamilton houdt in, Vettel rijdt pardoes op de Mercedes. De Duitser stuurt zijn wagen prompt langszij en rijdt tegen Hamilton.
FOTO AP, RR Hamilton houdt in, Vettel rijdt pardoes op de Mercedes. De Duitser stuurt zijn wagen prompt langszij en rijdt tegen Hamilton.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium