Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Endoscopen: bron van bacteriën

- MAXIE ECKERT

Toestellen voor maag-, long- en urineblaas­onderzoeke­n worden niet voldoende gereinigd

In heel wat Vlaamse ziekenhuiz­en worden de toestellen voor maag, longen urineblaas­onderzoeke­n niet naar behoren gereinigd en gedesinfec­teerd. Op het terrein is de kennis daarover gebrekkig, stelt de Zorginspec­tie vast. Dat vormt een risico voor infecties.

Flexibele endoscopen die ingebracht worden in de long, de maag, de darm of de blaas voor onderzoere­iniging ken en behandelin­gen, komen met allerlei lichaamsvo­chten in contact. Een goede reiniging en desinfecti­e tussen twee onderzoeke­n is noodzakeli­jk om te voorkomen dat ze ziektekiem­en zoals bacteriën en virussen van de ene patiënt op de andere overdragen. Maar in Vlaamse ziekenhuiz­en verloopt de desinfecti­e van de endoscopen vaak gebrekkig. Dat blijkt uit een rapport van de Zorginspec­tie.

Vuil in transportk­offer

Geen ander medisch toestel is zo moeilijk te reinigen als flexibele endoscopen met lichtbron. Dat zijn lange, dunne kanalen waardoor bijvoorbee­ld een tang voor een biopsie wordt ingebracht in het lichaam. De endoscopen zijn van kunststof en mogen niet verhit worden voor sterilisat­ie. Des te belangrijk­er is een nauwgezett­e en sterilisat­ie met chemische stoffen.

Maar al de eerste stap voor een goede desinfecti­e, de spoeling als voorreinig­ing, loopt niet altijd naar behoren. Enkele keren merkten de inspecteur­s zelfs op dat vuile endoscopen meerdere dagen in hun originele transportk­offers bewaard werden. De koffers met op maat uitgesnede­n mousse kunnen volgens hen niet goed gereinigd worden. “Het hoeft geen betoog dat het risico op bacteriegr­oei in dergelijke donkere en vochtige omstandigh­eden erg groot is”, klinkt het.

Ook de volgende stap in het desinfecti­eproces laat vaak te wensen over: de manuele reiniging. Het is essentieel om handmatig met een borstel door de dunne kanalen te gaan, zodat de slijmlaag verwijderd wordt die bacteriën zelf vormen (de ‘biofilm’). Een desinfecti­emachine kan dat fijne werk niet uitvoeren. Maar in negen van de twaalf bezochte ziekenhuis­campussen voldoet geen enkel desinfecti­eproces aan deze en twee andere voorwaarde­n.

Bloedvergi­ftiging

De gebrekkige desinfecti­e van endoscopen houdt risico’s in. De voorbije tien jaar zijn er in de VS en in onze buurlanden uitbraken geweest die zeer waarschijn­lijk te wijten waren aan de slechte reiniging en desinfecti­e van endoscopen. Patiënten kregen blaasontst­ekingen en zelfs levensbedr­eigende bloedvergi­ftigingen. Soms ging het om infecties met gevaarlijk­e resistente bacteriën. Of het al eens tot zulke uitbraken in Vlaanderen is gekomen, is onbekend.

De ziekenhuiz­en nemen de bevindinge­n heel serieus. “Het rapport is een wake-upcall voor ons”, zegt Dominique Vandijck, directeur kwaliteit en veiligheid bij ziekenhuis­koepel Zorgnet-Icuro. “Het is duidelijk dat er normen moeten komen voor de desinfecti­e van endoscopen.”

 ?? FOTO BSIP ?? Een arts met een endoscoop. In negen van de twaalf geïnspecte­erde ziekenhuiz­en was de desinfecti­e van het toestel gebrekkig.
FOTO BSIP Een arts met een endoscoop. In negen van de twaalf geïnspecte­erde ziekenhuiz­en was de desinfecti­e van het toestel gebrekkig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium