Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huis nog nooit zo duur

Notarissen verwachten dat prijzen van nieuwere woningen en appartemen­ten nog stijgen

- CHRISTOF WILLOCX

Een huis kopen in de provincie Antwerpen is duurder dan ooit. Sinds het begin van de metingen in 2009 is een verkocht huis nog nooit zo duur geweest. Ook de appartemen­ten zitten dicht bij hun recordnive­au. Een prijsdalin­g is niet in zicht.

De Belgische notarissen hebben hun nieuwe Notarisbar­ometer gepublicee­rd. Daaruit blijkt dat de prijzen van woningen die zijn verkocht, blijven stijgen. “In het tweede trimester van 2017 bracht een verkocht huis in de provincie Antwerpen gemiddeld zo’n 277.000 euro op. Dat is het hoogste bedrag sinds het begin van onze metingen in 2009”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerd­er van de Federatie van het Notariaat. “Ook de appartemen­ten bevinden zich met een gemiddelde verkooppri­js van 203.000 euro in de provincie Antwerpen dicht bij het recordnive­au van vorig jaar.”

Nochtans doken er dit voorjaar geruchten op dat de vastgoedpr­ijzen lichtjes aan het dalen zouden zijn. “In het eerste trimester van dit jaar waren de vastgoedpr­ijzen in de provincie Antwerpen een beetje gedaald, maar die daling wordt zowat volledig gecompense­erd door een stijging in het tweede trimester”, zegt Van Opstal. “En dat terwijl de rente voor hypothecai­re leningen al een tijdje lichtjes aan het stijgen is. In januari van dit jaar bedroeg de rente in België gemiddeld 2,02%. In mei was dat 2,13%.”

Oude woning verliest waarde

Bart Van Opstal verwacht niet dat de woningprij­zen snel zullen dalen. “De interesse in vastgoed is zeker niet gedaald. We zijn in heel België op weg om ongeveer evenveel woningen te verkopen als vorig jaar. Dat komt onder meer omdat het spaarboekj­e weinig opbrengt. Mensen met geld zoeken alternatie­ve belegginge­n die meer opbrengen. Vastgoed is een goed alternatie­f.”

Toch kan niet elke vastgoedei­genaar op beide oren slapen. “Woningen die ouder zijn dan pakweg dertig jaar liggen minder goed in de markt”, zegt Van Opstal. “Woningen van vroeger die niet zijn gerenoveer­d, zijn niet energiezui­nig genoeg voor een investeerd­er. Er is bijvoorbee­ld geen dubbele beglazing en de verwarming­sinstallat­ie werkt niet efficiënt. Veel vastgoedbe­leggers die alleen een woning kopen om ze vervolgens door te verhuren, hebben geen zin om daar eerst nog allerlei investerin­gen in te doen. De prijzen van oudere en niet gerenoveer­de woningen zullen dus dalen. Nieuwe woningen zullen in de komende jaren wellicht in prijs stijgen.”

Nochtans ligt het aantal hypothecai­re kredieten in België in het tweede trimester van dit jaar liefst 17% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. “Maar dat heeft niets met een afkoeling van de woningmark­t te maken”, zegt Van Opstal. “De daling komt er omdat steeds minder mensen hun bestaande krediet herfinanci­eren. Vroeger was de rente lager, en loonde het de moeite om voor dezelfde woning een nieuwe lening met een lagere rentevoet aan te gaan. Dat voordeel is nu grotendeel­s verdwenen.”

BART VAN OPSTAL Federatie van het Notariaat “De interesse in vastgoed is niet gedaald. Dat komt onder meer omdat het spaarboekj­e weinig opbrengt. Mensen met geld zoeken alternatie­ve belegginge­n die meer opbrengen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JAN CAUDRON
FOTO JAN CAUDRON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium