Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer capaciteit en dokwerkers nodig”

Antwerpse haven verwerkt 2,8% meer goederen

- PAUL VERBRAEKEN

MARC VAN PEEL

Havenschep­en “Deze cijfers doorprikke­n dat Antwerpen megalomaan zou zijn.”

Na “absolute recordjare­n” is de Antwerpse haven er ook tijdens de eerste jaarhelft in geslaagd op alle terreinen groei te realiseren. Voor de haventop is nu extra containerc­apaciteit nodig.

Tijdens de eerste helft van dit jaar steeg de totale overslag van de Antwerpse haven met 2,8% tot 111,4 miljoen ton of 3,03 miljoen ton meer. Meer dan de helft daarvan kwam van de containert­rafiek, die in volume met 2,5% steeg en in containers met 1,9%. Het vloeibaar massagoed steeg met 1,8%, vooral dankzij de aanvoer van ruwe olie (+34%). Opvallend zijn evenwel het aantrekken van het roro-verkeer (+9,2%) en het arbeidsint­ensieve stukgoed (+13%). Dat uit zich ook in de tewerkstel­ling. Deze zomer worden dagelijks 100 tot 150 ‘gelegenhei­dsdokwerke­rs’ – dus ook jobstudent­en – gezocht.

Zowel haventopma­n Jacques Vandermeir­en als havenschep­en Marc Van Peel ziet in de cijfers de noodzaak om werk te maken van “extra containerc­apaciteit”.

Cijfers 2021 nu al gehaald

“We trekken de succeslijn van de voorbije jaren door”, merkt Van Peel op. “Zijn we ons daarbij voldoende bewust van de noodzaak van investerin­gen in nieuwe infrastruc­tuur? Die moeten er komen, voor wegen, binnenvaar­t én containerc­apaciteit! Er wordt altijd gezegd dat Antwerpen alles te megalomaan zou voorstelle­n, maar met deze cijfers wordt dat opnieuw doorprikt. We zitten nu al op wat voor 2021 werd gepland. We moeten dus zeker tegen 2021 die extra capaciteit kunnen aanbieden. De voorbije jaren groeide Rotterdam wat minder, maar de kinderziek­ten van de Tweede Maasvlakte zijn er nu uit. Die concurrent­ie houdt ons scherp. Men moet goed beseffen: als we deze groei willen aanhouden, is het ofwel investeren in al die infrastruc­tuur of, het enige alternatie­f, Rotterdam.”

In een eerste reactie merkt de Antwerpse transporte­conoom prof Eddy Van de Voorde op dat “het abnormaal zou zijn geweest indien er, bij de huidige wereldwijd­e groei van de economie, géén groei in Antwerpen zou zijn geweest. Wat me evenwel stoort is dat de haven niet concreter is. Zeg toch vlakaf dat het over het Saeftinghe­dok gaat zoals de klanten – de internatio­nale rederijen – willen. Reders wachten niet.”

“Positief is wel de diversific­atie in de overslag van Antwerpen. Roro en stukgoed schrijven met dubbele cijfers. Dat is in het totaal misschien niet veel, maar dat zijn wel geldverdie­ners.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium