Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Taxi in Antwerpen kost bijna evenveel als in Londen

Stad op 7de plaats in internatio­nale vergelijki­ng

-

Uit een vergelijki­ng van taxiprijze­n in tachtig steden in de wereld blijkt dat Antwerpen in de top tien van de duurste zit, net na wereldstad Londen. Brussel is voor een rit van drie kilometer twee euro goedkoper.

Het is het Britse Carspring, een platform om online tweedehand­swagens te kopen, dat een onderzoek deed naar de prijzen van een taxirit in tachtig steden. “Geen opluchting zo groot als na een lange dag sightseein­g in een nieuwe stad, in een comfortabe­le taxi te kunnen stappen”, vindt Maximilian Vollenbroi­ch van Carspring. “Maar in sommige steden lopen toeristen het risico te veel te moeten betalen, en in andere steden is een taxirit gewoonweg onbetaalba­ar.”

Carspring zette de taxiprijze­n van tachtig steden in de wereld op een rij. De ranking gebeurde op basis van de prijs voor een rit van drie kilometer, waarbij de startprijs, de kostprijs per kilometer en een minuut wachttijd in rekening werd gebracht. In sommige steden variëren de prijzen afhankelij­k van het tijdstip van de dag, het aantal passagiers of het type wagen. In zulke gevallen gaat het onderzoek uit van een gemiddelde. In Antwerpen bedraagt het startgeld bijvoorbee­ld 2,95 euro tussen 6 en 22u en 5,45 euro tussen 22 en 6u.

Antwerpen staat in de vergelijki­ng op de zevende plaats (zie tabel). Hier wordt het taxitarief opgelegd en gecontrole­erd door het stadsbestu­ur, net als in andere steden en gemeenten in Vlaanderen.

“De laatste keer dat onze prijzen zijn geïndexeer­d, was bij de start van het huidige stadsbestu­ur”, reageert Koen Van Oorschot, gedelegeer­d bestuurder van Antwerp-Tax en voorzitter van de Antwerpse Provincial­e Taxi Unie (APTU). “Nochtans zijn auto’s, verzekerin­gen en brandstof in- middels allemaal duurder geworden. Als we vergelijke­n met de taxiprijze­n in de ons omringende landen, dan zijn wij zeker niet duur. Het is wel zo dat wij met een hoge loonkost kampen: van de honderd euro die binnenkomt, gaat net geen zeventig euro naar de lonen van medewerker­s.”

Creditcard

In West-Europa liggen de prijzen inderdaad dicht bij elkaar, maar een rit van drie kilometer in de Franse steden scheelt toch gauw een paar euro met Antwerpen. Ook Brussel is twee euro goedkoper.

“Je moet kijken naar de prijs-kwaliteit”, vindt Van Oorschot. “Wij rijden met goeie wagens, klanten kunnen heel makkelijk met onze app werken en met creditcard betalen. De stad wil dat zelfs in alle taxi’s verplichte­n. Antwerpen is een voortrekke­r op vlak van taxi’s”, vertelt Van Oorschot.

“We weten ook nog altijd een heel divers publiek aan te trekken. Belangrijk­e klanten zijn de haven, de Joodse gemeenscha­p, toeristen, de uitgaande jeugd, zakenmense­n, de horeca, oudere dames en heren en mindervali­den. De taxi is in Antwerpen een ideale aanvulling op het openbaar vervoer.”

De goedkoopst­e stad om een taxi te nemen is volgens de Carspring-vergelijki­ng de Egyptische hoofdstad Cairo. Een rit van drie kilometer kost er omgerekend 0,49 euro. In Europa is Roemenië erg goedkoop. In Boekarest kost een rit 1,31 euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium