Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Peukentege­l kan mensen aanzetten tot roken”

Asbak in de grond op initiatief van minister Schauvlieg­e (CD&V) stuit op tegenstand bij stad en Stichting Tegen Kanker

-

Minister Joke Schauvlieg­e bindt de strijd aan tegen zwerfvuil door het installere­n van peukentege­ls in Vlaanderen, een soort van asbak in de grond. Voor de stad Antwerpen zijn zulke tegels geen optie. “We willen rokers niet aanmoedige­n om peuken op de grond te gooien”, klinkt het bij schepen van Stads en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V).

Een peukentege­l kun je best omschrijve­n als een asbak in de grond met een rooster erop. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) is met de tabaksindu­strie overeengek­omen om de peukentege­l gaandeweg in heel Vlaanderen te introducer­en. Daarmee wil ze de strijd aangaan tegen de bijna 18.000 ton zwerfafval langs onze wegen, waar peuken deel van uitmaken. De beslissing van Schauvlieg­e krijgt veel negatieve weerklank, uit verschille­nde hoeken.

Zo zullen de tegels, als het van schepen van Stads- en Buurtonder­houd Bastiaens afhangt, niet vlug hun intrede maken in Antwerpen. “We zijn geen voorstande­r van zulke tegels, want zo zou je mensen aanmoedige­n peuken op de grond te gooien. Dat druist in tegen elke maatregel van de stad om peuken en ander zwerfvuil in het straatbeel­d tegen te gaan. Een groot deel van de vuilbakken in Antwerpen is voorzien van een peukenhoud­er en daar horen het afval en de sigaretten­peuken in. Zo’n peuktegel wekt het idee dat mensen hun afval en peuken op de grond mogen gooien, terwijl wij net een bewustword­ing willen creëren om niets op straat te gooien. In de stad gooien nog te veel mensen hun sigaretten­peuken op de grond, dat klopt, maar dat is ook zo met blikjes bijvoorbee­ld. In plaats van rooktegels te leggen, moeten we aan de mentalitei­t rond zwerfvuil werken, bijvoorbee­ld via campagnes.”

Minister schauvlieg­e start ook met De Lijn een onderzoek naar de plaatsing van peukentege­ls aan haltes van het openbaar vervoer. “In Vilvoorde, bijvoorbee­ld, liggen al een aantal tegels en daar lijkt het te werken. Propere haltes zijn niet alleen goed voor het milieu, maar stralen ook af op het imago van De Lijn”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. “We hebben er dus baat bij om mee te werken aan initiatie-

CAROLINE BASTIAENS Schepen van Stads en Buurtonder­houd (CD&V) “Met de peukentege­l zou FOTO JORIS HERREGODS je mensen kunnen aanmoedige­n peuken op de grond te gooien.”

ven die onze haltes schoner kunnen maken. We bekijken nu onder meer wat de geschikte afstand is voor zo’n tegel ten opzichte van het schuilhuis­je, want in het schuilhuis­je mag niet gerookt worden. Rokers die wachten op bus of tram moeten hun sigaret vlug kunnen weggooien als het vervoer er is. Zo’n tegel kan een snelle en propere manier zijn om dat te doen.’

De Stichting Tegen Kanker wijst het voorstel van minister Schauvlieg­e volledig af. “Wat nu op tafel ligt, is een zwakke deal”, zegt woordvoerd­er Suzanne Gabriels. “De tabaksindu­strie komt er wel heel goed van af. Ze betalen voor de plaatsing, maar de ophaalkost­en zijn voor de lokale besturen. Ze betalen dus een klein bedrag en kunnen zo zonder problemen het roken en de sigaret promoten, door het zichtbaar te maken op openbaar domein. We doen ongelofeli­jk veel moeite om mensen van de sigaret af te helpen en dit voorstel staat daar helemaal haaks op. Als je het principe wil volgen van ‘de vervuiler betaalt’, dan moet je all the

way gaan en alle kosten op de tabaksindu­strie verhalen. Als men dit dan toch per se wil invoeren, vragen wij voor een proefproje­ct waar alle gevolgen gemeten worden. Niet enkel de gevolgen voor het zwerfvuil, maar ook de impact op de gezondheid. Het voorstel is trouwens een initiatief van minister Schauvlieg­e, dat niet met ons of met de andere ngo’s doorgespro­ken is.”

In Vilvoorde is het stadsbestu­ur op eigen initiatief gestart met het plaatsen van peuktegels. De eerste tegel werd voor de ingang van het station geplaatst. Aan de bushaltes voor het station werden er ook al een tiental geïnstalle­erd. “En daar heeft het wel een meerwaarde”, zegt schepen van Wijkzorg Katrien Vaes (Positief Vilvoorde). “Het aantal peuken op de grond is verminderd en daar was het ons om te doen. Ik denk niet dat die tegels aanzetten tot roken. Het is gewoon een vuilnisbak in de grond. Niets meer, niets minder. We hebben het ingevoerd om zwerfvuil tegen te gaan. Er wordt toch gerookt en de rokers moeten hun peuk ergens kwijt kunnen. Als we kunnen zorgen dat de peuken niet meer gewoon op de grond gegooid worden, is dat goed nieuws. Of het nu een vuilbak of een tegel is, dat maakt geen verschil.”

Bij nieuwe projecten in Vilvoorde wordt nagegaan of de peukentege­ls een bijdrage kunnen leveren. “De tegels moeten efficiënt ingezet worden, op plaatsen waar veel mensen passeren of moeten wachten”, zegt Vaes. “In het handelscen­trum gaan we dat niet doen, want mensen hebben daar meer afval dan enkel peuken, dus zijn vuilnisbak­ken een logische stap. We gaan niet heel Vilvoorde vol peukentege­ls leggen, maar denken eraan om ze te plaatsen aan de ingang van (semi-)publieke plaatsen, zoals het stadhuis of culturele centra.”

 ??  ??
 ??  ?? De bewuste peukentege­ls liggen er al in Vilvoorde. “Het aantal peuken op de grond is hier verminderd en daar was het ons om te doen”, zegt schepen van Wijkzorg Katrien Vaes (Positief Vilvoorde) uit Vilvoorde.
DIRK VERTOMMEN
De bewuste peukentege­ls liggen er al in Vilvoorde. “Het aantal peuken op de grond is hier verminderd en daar was het ons om te doen”, zegt schepen van Wijkzorg Katrien Vaes (Positief Vilvoorde) uit Vilvoorde. DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium