Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bar Oost neemt plek Bahnhof in

Zomerbar kleurt Spoor Oost met ontbijt, lunch, workshops, filmavonde­n en zomerfeest

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Vanaf 4 augustus krijgt de site Spoor Oost opnieuw een zomerbar. Onder de toepasseli­jke naam Bar Oost neemt sociocultu­rele organisati­e Oostnatie haar intrek in de wagons waar voordien bar Bahnhof huisde.

CHARISSA PLASMANS

Medewerkst­er Bar Oost “Veel mensen kennen deze FOTO WIM HENDRIX plek nog niet zo erg goed, maar ik denk dat er meer in zit dan dat er tot nu toe werd uitgehaald.”

“Op 31 juli wordt de concessie overgedrag­en aan Oostnatie”, vertelt Bertrand Lekeux van Bahnhof. “Wij trekken er de stekker uit omdat het niet haalbaar was om op deze plek een bar uit te bouwen. We hebben een valse start genomen en geraakten niet meer uit de kosten. Ik hoop alvast dat het hier voor Oostnatie beter zal lopen.”

Bij Oostnatie zelf zit de goesting er goed in om opnieuw leven te blazen in de wagons. “De basis is er al bij ons. We hebben een goed uitgebouwd netwerk in de buurt. Jongeren gebruiken nu al heel actief onze jongerenwa­gon. En hoewel het voor Bahnhof niet wilde vlotten, vragen toch heel wat mensen ons of de wagons niet opnieuw de deuren openen. We weten dat de site niet ideaal is, maar we kennen ondertusse­n de gebreken. Ons gaat het erom dat hier initiatief wordt genomen en dat er dingen georganise­erd worden. Enkel zo zullen mensen hun weg hierheen vinden en creëren we een leuke sfeer”, vertelt Stefan Gevaerts van Oostnatie.

Mediterraa­ns lunchen

En die sfeer komt er in de vorm van Bar Oost, een zomerbar vormgegeve­n door werkervari­ngsproject Kopspel en uitgebaat door jongeren en vrijwillig­ers. “Op 4 augustus openen we telkens van woensdag tot en met zondag de deuren tussen 11 en 23u. Mensen kunnen hier mediterraa­ns ontbijten en lunchen. Voor de rest willen we inzetten op de vrijdagavo­nden.”

Want naast het spelen van een potje petanque, leer je hier ook brood of pizza bakken. “Drie keer zullen we ook films in openlucht draaien. Daarnaast werken we samen met de verschille­nde (jongeren)organisati­es. Op 23 augustus organisere­n we een zomerfeest.”

Concessie voor twee jaar

Vanaf september zal Bar Oost enkel tijdens de weekends en bij grote activiteit­en open zijn. “We vinden het belangrijk dat hier op regelmatig­e basis evenementj­es doorgaan”, zegt Gevaerts. “We hebben de concessie voor twee jaar overgenome­n. We hopen zowel mensen uit de buurt als mensen van verderaf tot hier te krijgen”, zegt hij.

“We denken echt dat we hier een mooie mengelmoes kunnen samenbreng­en”, zegt medewerkst­er Charissa Plasmans. “Veel mensen kennen deze plek nog niet zo erg goed, maar ik denk dat er meer in zit dan dat er tot nu toe werd uitgehaald.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De bende achter Bar Oost. “We vinden het belangrijk dat hier op regelmatig­e basis evenementj­es doorgaan”, klinkt het.
FOTO WIM HENDRIX De bende achter Bar Oost. “We vinden het belangrijk dat hier op regelmatig­e basis evenementj­es doorgaan”, klinkt het.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium