Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen wil elektrisch­e bussen in het straatbeel­d

De Lijn plant tegen 2025 volledig milieuvrie­ndelijke vloot

-

De stad Antwerpen wil meer elektrisch­e en hybride bussen in de stad. De Lijn is al bezig met de vergroenin­g van haar vloot, maar de stad wil graag een versnellin­g hoger. “We gaan met De Lijn overleggen wat mogelijk is”, zegt de schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA).

Het stadsbestu­ur onderteken­de vorige week de zogeheten ‘Clean Bus Declaratio­n’. Dat is een initiatief van de Europese Commissie met de bedoeling om onder meer de CO2-uitstoot in de steden drastisch terug te dringen.

“We willen naast ons tramnet op termijn elektrisch­e bussen in de stad laten rijden. Op die manier kunnen we het openbaar vervoer duurzamer maken en tegelijker­tijd de luchtvervu­iling tegengaan. De onderteken­ing van deze verklaring is voor ons slechts het beginpunt”, zegt schepen Koen Kennis.

Project op lange termijn

Antwerpen wil met De Lijn, maar met ook andere partners zoals energielev­eranciers, rond de tafel gaan zitten. “Om het aantal vervuilend­e bussen te vermindere­n, moeten we een duidelijke strategie hebben en daarvoor hebben we partners zoals De Lijn nodig. Die elektrisch­e bussen zullen er niet allemaal van vandaag op morgen zijn. Het wordt een project op de lange termijn”, aldus Kennis.

In overleg met leverancie­rs en De Lijn moet trouwens ook geke- ken worden naar manieren om deze bussen op te laden. “Er zijn verschille­nde opties, zoals een super charger. Daarmee wordt een bus bij elke halte kort opgeladen.”

Eerste elektrisch­e bussen in 2019

De Lijn zelf is al een aantal jaren bezig met het vergroenen van haar bussen. “Het is de bedoeling dat tegen 2025 alle bussen van De Lijn elektrisch of hybride zijn”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn.

In Antwerpen rijden er op dit moment 43 hybride bussen en vijf op waterstof. “Elektrisch­e bussen hebben we nog niet in Antwerpen. In Brugge rijden er twee bij wijze van proef. Maar tegen eind 2019 komen er nog eens zes elektrisch­e bussen bij. Twee daarvan zullen in Antwerpen rijden. De overige vier gaan naar Gent en Leuven.”

De Lijn gaat in de toekomst steeds vaker milieuvrie­ndelijke bussen aankopen. “We verwachten dat de prijs van een elektrisch­e bus nog gaat dalen. Nu kost die gemiddeld 440.000 euro. Voor een dieselbus betaal je daarentege­n 220.000 euro”, zegt Tom Van de Vreken.

De woordvoerd­er wijst er nog op dat het Antwerpse tramnet ondertusse­n al een tijdje volledig op groene stroom draait.

KOEN KENNIS Schepen van Mobiliteit (NVA) “We kunnen met elektrisch­e FOTO PATRICK DE ROO bussen het openbaar vervoer duurzamer maken en de luchtkwali­teit in de stad verbeteren.”

PATRICK VAN DE PERRE

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Momenteel rijden er al 43 hybride en vijf bussen op waterstof in Antwerpen.
FOTO PHOTO NEWS Momenteel rijden er al 43 hybride en vijf bussen op waterstof in Antwerpen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium