Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gangsters persen homo’s af via datingsite­s

- (vdaa) Rechtbank

Het openbaar minister heeft tot vier jaar celstraf geëist tegen drie mannen die zich via datingsite­s uitgaven voor homoprosti­tués om zo klanten af te persen.

Het drietal chanteerde slachtoffe­rs, bedreigde hen met de dood en ging zelfs over tot fysiek geweld. Benjamin R., Ali N. en Robert A. worden vervolgd voor een reeks afpersinge­n van een tiental homoseksue­len die ze zochten via zogenaamde gay-datingsite­s.

De modus operandi van de verdachten was kinderlijk eenvoudig: via de datingsite maakten ze een afspraak met mannen die op zoek waren naar betaalde seks. Nadat er via telefoon of chat werd afgesproke­n, zochten de daders hun slachtoffe­r op en eisten ze geld.

In een aantal gevallen kwam het ook tot seks, waarna Benjamin R. ermee dreigde naar de politie te gaan als er niet meer geld zou worden betaald.

“Als er niet betaald zou worden, zou hij naar de politie gaan en vertellen dat hij minderjari­g was”, aldus het openbaar ministerie. Benjamin R. en zijn handlanger­s gingen zeer ver om hun slachtoffe­r onder druk te zetten. Zo kreeg een slachtoffe­r meer dan vijfhonder­d dreigende sms’jes. Omdat het slachtoffe­r niet met geld over de brug kwam, werd hij zelfs fysiek aangevalle­n.

Geen schuldinzi­cht

Volgens het openbaar ministerie maakten ze een tiental slachtoffe­rs in het najaar van 2016 en tonen de verdachten geen enkel schuldinzi­cht.

Ter zitting meldde zich nog een man die al in 2008 slachtoffe­r zou zijn geworden van de tweede beklaagde, Ali N. Tegen Benjamin R., getrouwd en vader van vier kinderen, eiste het openbaar ministerie vier jaar celstraf.

Tegen Ali N., eveneens getrouwd en vader van drie kinderen, vorderde het openbaar ministerie eveneens vier jaar cel. Tegen derde beklaagde Robert A. vroeg de aanklager een straf van 18 maanden.

“Niets mee te maken”

De advocaat van eerste verdachte meende dat de bewijslast tegen haar cliënt zeer mager was. Volgens haar was het vooral tweede beklaagde, die wel bekentenis­sen aflegde, die de schuld naar zijn kompaan probeerde door te schuiven. De derde beklaagde verdedigde zichzelf. Hij beperkte zijn pleidooi tot de woorden: “Ik heb hier helemaal niks mee te maken.”

Vonnis op 25 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium