Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marcel Kittel kraakt, Matthews dreigt voor groene trui

-

Marcel Kittel kraakte gisteren al op de eerste helling, waarna de rit voor hem de slechtst mogelijke ontknoping kende: winst voor Matthews, die vijftig punten inloopt in de strijd om de groene trui. “Ik heb het van bij de start gezegd”, aldus Kittel. “Het wordt spannend tot in Parijs.”

Op de Côte de Boussoulet, de eerste helling van de dag, kraakte Marcel Kittel meteen onder het strakke tempo van Team Sunweb. Quick.Step Floors omringde zijn sprinter met heel veel volk – Julien Vermote, Fabio Sabatini én Jack Bauer – maar het lukte niet meer om hem opnieuw naar voor te brengen.

“Na een grote inspanning van Bauer zijn ze nog tot op honderd meter geraakt”, aldus Patrick Lefevere. “Maar toch lukte het net niet. In de afdaling zijn Julien en Fabio dan ook nog gevallen. Daar was het game over.”

Quick.Step overwoog even nog meer ploegmaats tot bij Kittel te brengen, maar achtte dat snel verloren moeite. “Dan hadden LottoSouda­l en Dimension Data gewoon vooraan een mannetje bijgezet”, aldus Brian Holm. “Van het moment dat Kittel moest lossen, wisten we dat het voor ons verloren was.”

Kittel benadrukte dat zijn moeilijke dag niks met ziekte had te maken. “Neen, ik ben honderd procent gezond.”

De rit kende vervolgens de slechtst mogelijke ontknoping voor de Duitse sprinter. Dat Michael Matthews twintig ‘groene’ punten haalde in de tussenspri­nt, tot daar. Dat er ook nog ritwinst met dertig extra punten volgde, vond Patrick Lefevere toch een beetje zuur. “Voor ons was het ideaal geweest als de pure sprinters aan boord waren gebleven. Maar iemand als Greipel laat zich er op het einde nog afrijden. Een beetje onbegrijpe­lijk toch. En Boasson Hagen begint ook nog veel te laat te sprinten.”

29 punten voor

Kittel heeft in het klassement voor groen nu nog 29 punten voorsprong op Matthews, maar er is reden tot bezorgdhei­d: morgen en overmorgen is het niet uitgeslote­n dat de Australiër twintig bonussecon­den haalt. En vrijdag zijn er aan de finish zelfs vijftig punten te verdienen. Matthews raakt zeker over de klim van derde categorie op 45 kilometer van het einde. Bij Kittel is dat al twijfelach­tiger.

De strijd om de groene trui leek een gelopen race, maar nu ziet het er toch naar uit dat de sprint op de Champs Elysées pas de beslissing zal brengen. “Jammer genoeg duurt de Tour drie weken”, aldus Kittel. “Ik heb het van bij het begin gezegd: het wordt spannend tot Parijs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium