Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Blijf aanvallen op Galibier, geef genadeslag op Izoard”

Lucien Van Impe legt uit hoe Chris Froome vandaag en morgen in de Alpen uit het geel kan worden gereden

- WERNER BOURLEZ

Daar zijn de Alpen. Vandaag en morgen moet de Tour in een beslissend­e plooi worden gelegd. “Hier zal de Tour worden gewonnen of verloren”, zegt Lucien Van Impe, nog altijd onze laatste Belgische Tourwinnaa­r. Hij stippelt een Alpenoffen­sief uit om Chris Froome uit de gele trui te rijden.

1.“Ze

Vergeet Croix de Fer én de ritzege

moeten woensdag niks beginnen op de Col de la Croix de Fer. Die is niet zo lastig. Laat de vluchters maar vroeg in de etappe wegrijden, zodat Sky moet controlere­n. Help hen ook niet om de kloof klein te houden met het oog op de ritzege en de bijhorende bonificati­es. Tien, zes en vier seconden: dat stelt niks voor.”

2.“De

Isoleer Froome

ploeg van Bardet is even goed als die van Froome. Als AG2R vanaf de Col du Télégraphe zwaar tempo maakt en daarna op de Galibier doortrekt, zal Sky manschappe­n verliezen. De sterkte van Froome is zijn ploeg. Het moderne wielrennen, dat is tempo rijden. En dat kan Sky als de beste. Alleen kan Froome de Tour niet winnen, hij heeft zijn ploeg nodig. Zorg er dan voor dat hij alleen komt te staan, of toch maximaal één ploegmaat over heeft.”

3.“De

Val aan op Galibier

laatste 5 km van de Galibier zijn superlasti­g: steil, de ene bocht na de andere. Daar móét er al aangevalle­n worden. Fabio Aru zal de eerste zijn die durft. En die zware stukken moeten hem liggen, hij is een betere klimmer dan Froome. En als de Brit terugkomt, wat een tijdje zal duren met zijn molentje, moeten de anderen het proberen. En blijven proberen. De kans dat Froome er nog aanhangt op de top is groot, maar dan hebben ze hem tenminste afgemat. Nogmaals, ik heb de indruk dat hij minder fris is dan de vorige jaren.”

4.“In

Vorm front tegen Froome

de afdaling zal niet veel tijd worden genomen. Maar ze mogen proberen, natuurlijk. Op één voorwaarde: laat Froome het gat maar dichtrijde­n. Als Bardet weg is, moet Aru er niet achter rijden hé, zoals ze vorige week wel deden. Dat was een grote fout. Aru, Bardet en co moeten niet met elkaar praten, ze moeten elkaar gewoon goed verstaan. Froome is hun vijand. Ze moeten koersen om de Tour te winnen en niet om op het podium te staan.”

5.“Op

Geef genadeslag op Izoard

de Col d’Izoard wordt de Tour beslist. Na de uppercut een dag eerder moet hier de knock-out volgen, De laatste aankomst bergop. Hier kunnen minuten worden gepakt. Dat zal nodig zijn, want wie de Tour wil winnen, moet zaterdag aan de tijdrit beginnen met twee minuten voorsprong op Froome. Hier kunnen de echte klimmers het verschil maken. En de beste klimmer in deze Tour is volgens mij… Mikel Landa, ploegmaat van Froome. Dat kan nog wat worden. Hij moet in principe voor zijn kopman rijden, maar wat als de gele trui moet lossen? Die tweestrijd bij Sky kan voor onrust zorgen bij Froome en hem mentaal breken. Aan de anderen om daarvan te profiteren.”

Lucien Van Impe Tourwinnaa­r in 1976 “Als Bardet weg is, moet Aru er niet achter rijden hé, zoals ze vorige week wel deden. Dat was een grote fout.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium