Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Linkse Amerikaans­e steden botsen met hun conservati­eve staten

Greg Abbott, de conservati­eve gouverneur van Texas, vraagt zijn parlement vandaag om de lokale bevoegdhed­en van Austin te kortwieken. Die stad gedraagt zich “te socialisti­sch”. Stilaan is het een trend: Amerika’s progressie­ve steden binden de strijd aan m

- FOTO AP, AFP INE ROOX

b

“De lucht ruikt anders, zodra je Austin buitenrijd­t”, grapte Greg Abbott onlangs op een Republikei­nse partijbije­enkomst. “Weet je wat het is? De geur van vrijheid, die ruik je niet in Austin.” Burgemeest­er Steve Adler diende hem snel van repliek: “De lucht in Austin ruikt lekker zoet, door de werklooshe­ids- en misdaadcij­fers die lager zijn dan gemiddeld in Texas, en door onze heerlijke taco’s.”

In Texas is een stadsoorlo­g uitgebroke­n. Austin is sinds jaar en dag een progressie­f bolwerk. Vrijwel alle gekozen functionar­issen in de stad en in het grotere Travis County zijn van Democratis­che signatuur. De rest van Texas is overwegend Republikei­ns. En de gouverneur van de staat is een oerconserv­atief die vindt dat de stad Austin zich “te socialisti­sch” gedraagt – voor hem een synoniem van “onvrijheid” en in Amerika haast een scheldwoor­d.

Aan dat gedrag wil gouverneur Abbott, die in november volgend jaar herkozen wil worden, paal en perk stellen. Gisteren riep hij de leden van het Texaanse parlement terug uit hun zomervakan­tie, om in een speciale wetgevende zitting de lokale bevoegdhed­en van de steden in Texas terug te dringen.

Op de planning staan twintig wetsvoorst­ellen die de conservati­eve agenda van de staat op lokaal vlak moeten doordrukke­n. Eén wet gaat over het bosbeleid. De gouverneur vindt dat het de steden niet toekomt om bomen op privédomei­n te beschermen, aangezien dat de vrijheid van de privé-eigenaar belemmert.

Die persoonlij­ke vrijheid geldt blijkbaar niet voor vrouwen en voor transgende­rs. Er is ook een wetsvoorst­el over nieuwe beperkinge­n op abortus, en er is een eigen Texaanse ‘wc-wet’ in de maak. Wc-wetten veroorzaak­ten elders in Amerika al ophef. Ook het conservati­eve bestuur van Texas wil transgende­rs voortaan verbieden om het toilet te gebruiken dat aansluit bij hun genderiden­titeit. Zij zijn dan verplicht om dat toilet te kiezen dat overeenste­mt met het geslacht op hun geboorteak­te.

De inwoners van Austin vinden het gebakkelei daarover zo potsierlij­k dat ze her en der proteststi­ckers hebben geplakt. ‘Dit is een genderneut­raal toilet. Pee in freedom! (Plas in vrijheid, red.)’,

hangt er bij de wc van het theater.

Persoonlij­ke aanvallen

“De gouverneur opent met deze speciale sessie duidelijk de frontale aanval op de steden”, reageert Adler. “De burgers verwachten dat de staat zich met andere zaken bezighoudt. Zo maakt Texas al vele jaren niet genoeg middelen vrij voor het publieke onderwijs in de steden, die telkens weer geld moeten bijpassen.”

Adler geeft Links: Steve Adler, burgemeest­er van Austin, spreekt een betogende menigte toe. Rechts: Gouverneur Greg Abbott van Texas

toe dat het er bovenarms op zit tussen hem en de gouverneur. “In het verleden waren er ook meningsver­schillen, maar toen ging het over beleid. De toon was niet zo bits en persoonlij­ke aanvallen bleven uit. Blijkbaar sijpelt het gedrag in het Witte Huis nu door tot op het lokale niveau.”

Een ander heet hangijzer is immigratie. De stad Austin omarmt diversitei­t en voert een progressie­f immigratie­beleid. De sheriff, voluit gesteund door de burgemeest­er, weigert mensen zonder papieren vast te houden zodat federale deportatie­agenten hen kunnen uitzetten. Daarom wordt Austin een ‘beschermen­de stad’ of een

sanctuary city genoemd. Maar de conservati­eve Texaanse gouverneur Greg Abbott heeft nu een wet onderteken­d die de steden dwingt om mee te werken aan het deportatie­beleid van Trump.

Antidemocr­atisch

De poging van de staat om de steden lokale bevoegdhed­en af te pakken, overstijgt Texas, zegt Michael Alfano uit Florida. Alfano is campagnedi­recteur bij het actieplatf­orm Campaign for Local Solutions. “Acht conservati­eve staten in Amerika proberen wetten door te drukken die de macht van progressie­ve steden en counties inperken. Erg vaak zitten er machtige lobbygroep­en achter, die de campagnes van conservati­eve politici financiere­n. In ruil verwachten die lobbyisten wetgeving die de industrie of de bedrijfswe­reld ter wille is. Als een staat bijvoorbee­ld bepaalt dat de steden geen plastic zakjes mogen verbieden, dan is de kans groot dat daar lobbywerk achter zit.”

Die inmenging in lokale zaken gaat volgens Alfano erg ver. “Staten nemen steeds vaker wetten aan die de lokale zeggenscha­p over hele domeinen wegnemen. Lokale bestuurder­s worden zelfs persoonlij­k aansprakel­ijk gehouden als ze die wetten zouden overtreden. Gemeentebe­sturen en lokale politici hebben het geld niet om tegen machtige lobbygroep­en op te treden. Dit is fundamente­el antidemocr­atisch.”

Burgemeest­er Steve Adler krijgt intussen wel steunbetui­gingen van collega’s uit de rest van de wereld. “Ik leerde hen kennen bij de onderteken­ing van het klimaatakk­oord in Parijs. Wat Trump ook doet, Austin zal blijven investeren in hernieuwba­re energie. Niemand krijgt de spirit van onze stad kapot.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Betogers protestere­n in Austin (Texas) tegen het immigratie­beleid van Trump. De stad wil niet meewerken aan de deportatie van illegalen, maar de gouverneur van Texas dwingt het stadsbestu­ur daar nu toe met een nieuwe wet.
FOTO AP ??
Betogers protestere­n in Austin (Texas) tegen het immigratie­beleid van Trump. De stad wil niet meewerken aan de deportatie van illegalen, maar de gouverneur van Texas dwingt het stadsbestu­ur daar nu toe met een nieuwe wet. FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium