Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Derde keer goede keer voor

Borgerhout­s festival verkocht al minstens drie keer zoveel tickets als vorig jaar

- GUNTER JACOBS

Van de weergoden heeft Borgerwood de twee vorige edities weinig cadeaus gekregen. Dit jaar gooit het festival op de site Spoor Oost langs de Antwerpse Ring het roer lichtjes om. Borgerwood beperkt zich komend weekend tot één dag muziek, met Millionair­e als hoofdact, en daags voordien een gratis Foodtruck & Designer Markt.

Vorig jaar moest Borgerwood al een noodgedwon­gen doorstart maken, na de door stormweer geteisterd­e eerste editie in 2015. “In 2016 telden we net geen 1.500 bezoekers, mede doordat ook toen een regenbui op de eerste dag het hele terrein blank zette”, zegt Bertrand Lekeux, bezieler van het jonge festival in Borgerhout.

Voor de derde editie van Borgerwood blijft de locatie ongewijzig­d, maar het concept niet. “We beperken ons tot één festivalda­g, op zaterdag. Daags voordien stellen we het terrein open voor een gratis Foodtruck & Designer Markt. Met dat gezinsvrie­ndelijke aanbod hopen we een ander publiek naar Spoor Oost te halen, dat op die manier misschien ook zin krijgt om naar het eigenlijke festival te komen.”

Het aanbod van foodtrucks uit binnen- en buitenland dat Borgerwood op vrijdag van ‘s middags tot middernach­t presenteer­t, wordt omkaderd met werk van getalentee­rde ontwerpers en aangepaste muziek van deejays als Böky Brös en Altijd Brijs.

Wie voluit wil dansen en rocken, kan zaterdag op dezelfde site terecht. Dan effenen groepen als J. Bernardt, BRNS en Equal Idiots het pad voor hoofdact Millionair­e, terwijl de Antwerpse party-crews BO$$, Bagger, Vice City, So You Think You Can Funk en Hush Hefner elkaar op de djstage aflossen. Na afloop kunnen festivalga­ngers in het nabijgeleg­en Muziekcent­rum Trix doorzakken voor het nachtluik.

“We zijn heel blij en fier dat we Millionair­e hebben kunnen strikken voor het enige optreden in Antwerpen, wat toch een beetje de thuishaven van de groep is”, zegt Lekeux. “In Borgerwood­termen is dat een klepper van formaat. De rest van onze affiche sluit daar mooi bij aan. Sinds we Equal Idiots negen maanden geleden hebben geboekt, is ook dat een populaire groep geworden. Tussendoor spelen op twee geheime podia jonge lokale groepen, ondersteun­d door Gazet van

Antwerpen.”

BELEVING

Naast de muziek zet Borgerwood ook sterker dan ooit in op beleving. “Een foxy aankleding, coole animo en goeie vibes”, belooft de organisati­e. “Behalve de foodtrucks en de designerma­rkt met veertig standjes gaan bezoekers veel activiteit­en aantreffen, zoals alternatie­ve pingpongta­fels. Ook het typische Borgerwood-houtwerk is weer uitgebreid. Daarmee proberen we op onze manier, met weinig budgetten en minimale sponsoring, toch voor een eigen beleving te zorgen.”

“Voor het eerst kunnen we naast de festivalsi­te ook een parking aanbieden”, geeft Lekeux mee. “Zo hopen we stilaan te kunnen uitgroeien tot een vaste waarde in het Antwerpse festivalge­beuren. Na twee edities is Borgerwood in de stad al wel gekend, merken we. Nu Muziekcent­rum Trix als onze vaste partner mee in de organisati­e is gestapt, vergroot onze slagkracht. We zouden het niet erg vinden om te kunnen verkondige­n dat Borgerwood is uitverkoch­t. Vorige week zat onze ticketverk­oop al aan het drievoudig­e van vorig jaar.”

TE WEINIG ANTWERPSE FESTIVALS

Met een combinatie van rockgroepe­n en deejays lonkt het festival naar een gemengd publiek. “Het klinkt als een cliché, maar wij mikken op muzikale kwaliteits­zoekers en fijnproeve­rs, op mensen die weten wat er leeft en daardoor gecharmeer­d zijn door ons programma en de lage ticketprij­s. Ook Linkerwoof­er kiest dit jaar voor een iets alternatie­vere programmer­ing, maar een concurrent van Borgerwood wil ik dat festival zeker niet noemen. In een stad als Antwerpen zijn er zelfs te weinig van dergelijke festivals.”

www.borgerwood.be

 ?? De oude kranen van Spoor Oost verlenen Borgerwood een eigen cachet, net als de maffe pingpongta­fels en de houten aankleding. Nu maar hopen dat het dit keer
wat minder nat wordt.
FOTO'S JORIS HERREGODS ??
De oude kranen van Spoor Oost verlenen Borgerwood een eigen cachet, net als de maffe pingpongta­fels en de houten aankleding. Nu maar hopen dat het dit keer wat minder nat wordt. FOTO'S JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium