Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luxe lokte rijke meisjes uit alle continente­n naar nonnen in Waver

Ongekende weelde moest rijke meisjes van over hele wereld naar internaat in OnzeLieveV­rouwWaver lokken

- STIJN JANSSEN Je kan de wintertuin van het internaat ook zelf bezoeken. Meer info op www.visitwinte­rtuin.be

JAN VAN ITTERBEECK

Gids “Elke badkuip weegt meer dan een ton. Ik weet niet hoe ze tot in de kelder zijn geraakt. Zo’n bad moet een fortuin hebben gekost.” JAN VAN ITTERBEECK

Gids “De nonnen namen hier geen bad. Zij hadden de belofte van armoede afgelegd en leefden veel soberder dan hun leerlingen.”

De sprookjesa­chtige pracht van de wintertuin van de Ursulinen in OnzeLieveV­rouwWaver kan iedereen ontdekken. Maar het monumental­e gebouwenco­mplex herbergt nog meer geheimen. In de kelder treffen we een grandeur aan die zowaar doet denken aan de decadentie van de Romeinse keizers. Die moest rijke meisjes van over de hele wereld naar het meisjespen­sionaat lokken.

Onze-Lieve-Vrouw-Waver is een onbesproke­n platteland­sdorp, gelegen op een tiental kilometer van Mechelen. Maar het Ursulineni­nternaat dat er in 1841 in de Bosstraat werd gebouwd, verwierf wereldfaam. Onze gids Jan Van Itterbeeck schuwt de grote woorden niet.

“Hier liepen meisjes uit alle continente­n school. De internaatm­eisjes waren zonder uitzonderi­ng dochters van zeer welgesteld­e families. Ze behoorden tot de elite: de adel, koninklijk­e families, industriël­en of ambassade- personeel. De meisjes van het dorp liepen hier geen school. De boerengezi­nnen hadden de centen niet om dat te betalen.”

“Om die bevoorrech­te kinderen aan te trekken, moest ook de school rijkdom uitstralen. Dat be- seften die nonnen maar al te goed.”

In de topjaren van het internaat verbleven er 800 meisjes tussen 4 en 18 jaar. Het onderwijs werd er volledig in het Frans gegeven. Het complex werd tijdens de Eerste Wereldoorl­og vrijwel volledig platgescho­ten, maar later met Duitse herstelbet­alingen in al zijn weelde heropgebou­wd.

In het prestigieu­ze ontvangstg­ebouw waar de ouders hun dochters – die vaak een gans jaar in het internaat verbleven – konden ontmoeten, wandelen we door de intussen al erg bekende wintertuin. Dit pareltje is een hoogtepunt van art nouveau en werd mogelijk ontworpen door Victor Horta. Zou de kelder die ons werd getipt een even unieke setting zijn?

Badkelder

Gids Jan verlaat de majestueuz­e Empiregang, draait een hoek om

en opent een achterdeur­tje. We dalen een paar donkere trappen af en betreden een grotendeel­s betegelde ruimte. Dit is de fameuze badkelder, die bestaat uit een tiental afzonderli­jke badkamertj­es. “Eén keer per week mochten de meisjes een bad nemen”, vertelt Jan terwijl hij de deur van een van de kamertjes opent. Binnen pronkt een marmeren badkuip. “Ze zijn uit één stuk marmer gemaakt”, zegt Jan. “Elke kuip weegt meer dan een ton. Ik weet niet hoe ze tot in de kelder zijn geraakt. Zo’n bad moet een fortuin hebben gekost. Het is een luxe die doet denken aan die van Romeinse keizers. Je ziet Julius Caesar zo in zo’n kuip zitten (lacht).”

Stromend water

Niet alleen de keizerlijk­e badkuipen maken de badkelder zo bijzonder. “De nonnen hadden een volledig eigen systeem van warm en koud stromend water”, vertelt Jan. “Ze beschikten daarvoor over twee watertoren­s en pompen. De badkamers dateren van 1895, dat was toen heel uitzonderl­ijk. Want de Antwerpse watervoorz­ieningmaat­schappij Pidpa is pas in 1913 opgericht en in 1920 met haar activiteit­en begonnen. Toen namen de meisjes hier al 25 jaar een bad. Sommige boeren uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver hebben tot de jaren vijftig moeten wachten op stromend water. Dit was dus echt voor de happy few.”

“We veronderst­ellen dat de baden er gekomen zijn op vraag van Zuid-Amerikaans­e ouders. Daar was de badcultuur al meer ingeburger­d. En voor de zusters was de klant koning.”

De nonnen sprongen wel zuinig om met water. “Het baden gebeurde volgens een bekend stramien”, zegt Jan. “Het eerste meis- je mocht zich in proper water wassen, het tweede en het derde meisje moesten zich in hetzelfde water wassen. De week nadien werd de volgorde van het baden omgekeerd.”

“De nonnen namen hier geen bad. Zij hadden de belofte van armoede afgelegd en leefden veel soberder dan hun leerlingen.”

Chambrette­zaal

We verlaten de kelder. Jan neemt ons mee naar de bovenste verdieping van de school. Weer passeren we onderweg rijkelijke zalen, met als hoogtepunt een lokaal dat afgeladen vol staat met opgezette dieren: van parkieten over apen tot zelfs krokodille­n.

“De dieren zijn afkomstig van over de hele wereld”, vertelt Jan. “De zusters hadden missiepost­en in Afrika en Zuid-Amerika. De dieren werd opgestuurd of meegebrach­t door missiezust­ers. Naar het schijnt kan deze collectie moeiteloos de concurrent­ie aan met die van de KU Leuven, maar die heb ik nog niet gezien.”

In nog een andere ruimte worden de ‘koloniale stukken’ bewaard, maar omdat er zoveel wapens liggen – messen, speren... – is die niet toegankeli­jk voor bezoekers.

Uiteindeli­jk bereiken we de ruimte net onder het dak. Het is een voormalige slaapzaal van het internaat die vandaag gebruikt wordt als opslagruim­te, en die daarom niet opengestel­d wordt voor het publiek. Maar opnieuw vang je een glimp op van het vervlogen leven in dit rijkeluisi­nternaat. Prachtig bewerkte houten chambrette­n verdelen de ruimte in tientallen aparte slaapkamer­tjes. “In andere internaten werden de slaapruimt­es gewoon met gordijnen afgezoomd. Ook dit getuigt weer van de extreme luxe die hier werd geboden”, zegt Jan.

“Al die luxe maakte wel dat het dorp met enige afgunst naar het internaat keek. En buiten het dorp kreeg Onze-Lieve-VrouwWaver hierdoor de bijnaam hovaardig Waver.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De badkelder van het meisjesint­ernaat: een tiental afzonderli­jke kamertjes, die elk een marmeren bad huisvesten.
FOTO JAN VAN DER PERRE De badkelder van het meisjesint­ernaat: een tiental afzonderli­jke kamertjes, die elk een marmeren bad huisvesten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De wintertuin: een mooi staaltje art nouveau.
FOTO JAN VAN DER PERRE
De wintertuin: een mooi staaltje art nouveau. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? De slaapzaal: geen gordijntje­s tussen de slaapruimt­es, maar met houten chambrette­n afgewerkte kamertjes.
FOTO JAN VAN DER PERRE
De slaapzaal: geen gordijntje­s tussen de slaapruimt­es, maar met houten chambrette­n afgewerkte kamertjes. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Een klaslokaal vol opgezette dieren.
FOTO JAN VAN DER PERRE
Een klaslokaal vol opgezette dieren. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium