Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IJssalon lanceert lolly’s voor honden

Antwerps ijssalon maakt lekkernij die honden wel kunnen verteren

- ANDREAS ROTTY

En ook een bolletje voor de hond”, vragen baasjes al te vaak als ze een ijsje voor zichzelf bestellen. Maar gewoon ijs is erg ongezond voor honden. Daarom biedt het Antwerpse ijssalon Crème Marieke nu ook lolly’s voor honden aan.

“Maar mama, dat doe je toch niet”, zei Marie (18) tegen haar moeder Pascale (52) toen die vertelde dat sommige van haar klanten een extra bolletje vroegen voor hun honden. “IJsjes zijn veel te ongezond voor honden.”

“Mijn dochter studeert dierenverz­orging”, glimlacht Pascale, die sinds april eigenares is van het ambachteli­jk ijssalon Crème Marieke in de Lange Koepoortst­raat in Antwerpen.

Pascale besloot er iets op te vinden. “Sinds vorige week maken we ijsjes speciaal voor honden. We hebben twee smaakcombi­naties: wortel met appel en banaan met pindakaas.” De lolly’s zijn ontworpen in de vorm van hondenpote­n. “Ik ben nog wat aan het experiment­eren met de grootte van de lolly’s, want een kleine hond krijgt misschien niet op wat een grote wel naar binnen speelt. Als dit aanslaat, ga ik er zeker mee door.”

Ook op andere plaatsen in Vlaande- ren begint hondenijs op te duiken. Leverancie­r Ecoclavis bezorgt bijvoorbee­ld Brits hondenijs aan de dierenwink­els van Tom & Co. “We deden in maart al een standaardb­estelling, en nog een in juni”, vertelt Caroline Kemseke van Ecoclavis. “Maar zelfs die laatste is erdoor gevlogen. Dus hebben we voor de eerste keer sinds we het product drie jaar geleden in ons gamma opnamen een derde bestelling geplaatst.” En van Sint-Truiden tot Bredene zijn er nog crèmeries die zelf hondvriend­elijke ijsjes maken.

Giftige chocolade

Evi Maveau, hoofdredac­trice van het hondenblad WOEF, juicht dat toe. “Gewoon ijs is nefast voor de gezondheid van honden. Zeker chocolade-ijs, want chocolade is giftig voor hen. Maar ook een bolletje vanille komt honden niet ten goede. Ze breken lactose niet goed af in hun maag. Daardoor kunnen ze misselijk worden en diarree krijgen. En dieetijs zonder lactose bevat dikwijls kunstmatig­e zoetstoffe­n, die je een hond ook beter bespaart.”

Je kan je afvragen waarom je een hond überhaupt ijs zou geven, maar Mavau vindt de speciale hondenijsj­es toch een goed idee. “Als het tenminste inderdaad om ijsjes specifiek voor honden gaat. Want ook bij honden kan een ijsje zeker helpen om af te koelen in de hitte van deze dagen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Pascale van Crème Marieke met een hondenloll­y: “We hebben twee smaakcombi­naties: wortel met appel en banaan met pindakaas.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Pascale van Crème Marieke met een hondenloll­y: “We hebben twee smaakcombi­naties: wortel met appel en banaan met pindakaas.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium