Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ongelijkhe­id wordt erg verontrust­end

-

D e rijken worden rijker. De armen worden armer. Dat is, in twee zinnen samengevat, het probleem waarmee onze samenlevin­g vandaag kampt. En dat is een verontrust­ende evolutie. Uit cijfers van notarissen blijkt dat een huis in de provincie Antwerpen nog nooit zoveel heeft gekost als vandaag. Een verkocht huis bracht in het tweede trimester van dit jaar gemiddeld 276.000 euro op.

Helaas is er samen met de recordprij­zen van woningen ook een andere evolutie aan de gang. Vorige week raakte bekend dat een recordaant­al Belgen moet rondkomen met een leefloon. Het gaat om ruim 139.000 mensen, een stijging van 9% in een jaar. De helft van die stijging is te verklaren door de toestroom van erkende vluchtelin­gen. Maar er zijn ook meer schoolverl­aters, werklozen en alleenstaa­nde ouders die het met een uitkering van zo’n 1.000 euro per maand moeten doen.

Terwijl de ene Belg een tweede of zelfs derde woning voor zijn kinderen koopt, rekent de andere Belg uit of er deze maand na het betalen van de huur, de energie- en de waterfactu­ur nog genoeg geld overblijft om zijn kinderen mee te laten gaan op schoolreis. Terwijl de ene Belg drie weken op hotel gaat in een Spaans vakantieoo­rd, kan de andere zich met moeite een dagje aan zee veroorlove­n.

Veel rijken verdienen hun rijkdom. Ze hebben vaak hard gewerkt om hun fortuin te vergaren, en betalen onder meer via hun loon en de onroerende voorheffin­g op hun vastgoed ook genoeg belastinge­n. De armen hebben hun armoede in veel gevallen niet verdiend. Elke arme heeft de plicht om er alles aan te doen om uit zijn benarde situatie te komen, onder meer door een gratis opleiding te volgen of door Nederlands te leren. Maar de overheid moet ook nadenken over hoe ze mensen in armoede beter kan bereiken. Arme mensen hebben bijvoorbee­ld recht op een korting van 80% op hun waterfactu­ur. Maar hoeveel armen zijn daarvan op de hoogte?

En dan is er nog het veelal lage zelfvertro­uwen van armen. Ieder mens heeft talenten. Maar als iemand niet in zichzelf gelooft, komen die talenten niet genoeg naar boven. VDAB doet vandaag al veel moeite om kansarme mensen een beter leven te geven. De werk-welzijnsbe­middelaars van VDAB krikken het zelfvertro­uwen van mensen in armoede op, zoeken naar een oplossing als een job in het gewone arbeidscir­cuit niet haalbaar is én brengen de persoon in contact met iemand die ook ooit arm was, maar daar op een of andere manier is uitgeraakt. De Vlaamse overheid moet meer reclame maken voor dit soort maatregele­n. Misschien kan dat via spotjes op televisie of advertenti­es in de supermarkt?

Hoe dan ook, we moeten een strategie bedenken om de financiële ongelijkhe­id in ons land drastisch te verkleinen. Want mensen die zich achtergest­eld voelen, dreigen in verzuring te verzanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium