Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad weigert toestemmin­g voor Picknick the Streets

Organisato­ren passen programma aan na negatieve adviezen

- SACHA VAN WIELE

Op de Turnhoutse­baan in Borgerhout zal op 17 september geen 400 meter lange picknickta­fel staan voor 900 bewoners. De verkeerspo­litie en de stedelijke dienst Mobiliteit gaven een negatief advies. De picknick verhuist dan maar naar het Moorkenspl­ein. Picknick the Streets is een initiatief van Borgerhoud­t van Mensen. Het moest een moment zijn waarop de bewoners tonen dat hun buurt leeft en bruist.

Op de Turnhoutse­baan in Borgerhout zal op 17 september geen 400 meter lange picknickta­fel staan voor 900 bewoners. De verkeerspo­litie en de stedelijke dienst Mobiliteit gaven een negatief advies. De picknick verhuist dan maar naar het Moorkenspl­ein.

Picknick the Streets op de Turnhoutse­baan is een initiatief van Borgerhoud­t van Mensen. Het moest een moment zijn waarop de bewoners tonen dat hun buurt leeft en bruist. Tijdens het kick-off-feest in De Roma in maart waren het aantal plaatsen snel volzet.

Dat het initiatief nu niet mag doorgaan op de Turnhoutse­baan, is een donderslag bij heldere hemel voor Borgerhoud­t van Mensen. “Toen we dit initiatief aan het uitwerken waren, hadden we een goedkeurin­g zo goed als op zak”, zegt Katrien Broeckx van Borgerhoud­t van Mensen. “Uiteindeli­jk werd de aanvraag tot onze grote verrassing toch nog geweigerd. Er worden verschille­nde redenen opgegeven, maar echt onderbouwd zijn ze niet. Nu, we gaan onze energie niet verspillen aan het op zoek gaan naar de redenen. Als apolitieke organisati­e houden we ons weg van de politiek.”

“Rondje Borgerhout pesten?”

Stephanie Van Houtven (sp.a), Borgerhout­s districtsv­oorzitter, betreurt de weigering vanuit de verkeerspo­litie en de stadsdiens­ten. “De Turnhoutse­baan was een mooie plek om een picknick te organisere­n”, zegt Van Houtven. “Mensen zouden zien wat er allemaal mogelijk is op deze straat. Bovendien ondersteun­de het de vraag om de zone van Antwerpen Autovrij, die ook die dag wordt georganise­erd, te laten samenvalle­n met de lage-emissiezon­e. De organisato­ren speelden in op de bekommerni­ssen rond veiligheid, zoals het inzetten van stewards. Ik weet niet of dit weer een rondje Borgerhout pesten is door het stadsbestu­ur. Ik hoop echt van niet.”

De stedelijke dienst Mobiliteit en de verkeerspo­litie gaven negatieve adviezen omdat de picknick samenvalt met Antwerpen Autovrij. “En met de werven op de Leien, lijkt het niet opportuun om deze invalsweg dan autovrij te maken”, zegt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “De verkeerspo­litie vreest een onveilige situatie, die het busverkeer zou opleveren met een voor de rest autovrije straat. De preventiev­e maatregele­n met hekken werden onvoldoend­e geacht voor een evenement dat zich richt op gezinnen met kinderen.”

De picknick zal nu plaatsvind­en op het Moorkenspl­ein. De deelnemers trekken daarna in een stoet over de Turnhoutse­baan naar De Roma.

 ??  ?? Negenhonde­rd mensen schreven zich in maart in De Roma in voor de immense picknickta­fel op de Turnhoutse­baan in Borgerhout.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Negenhonde­rd mensen schreven zich in maart in De Roma in voor de immense picknickta­fel op de Turnhoutse­baan in Borgerhout. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium