Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben nog duizenden leraren nodig”

Minister van Onderwijs schrijft brief terug naar Zoerselse kleuterjuf, die intussen job heeft gevonden

- SYLVIA MARIËN

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een brief teruggesch­reven naar Isabelle Willem (35) uit Zoersel, de kleuterjuf die afgelopen week de handschoen opnam voor meer werkzekerh­eid voor leerkracht­en en daarmee een stroom aan reacties op gang bracht.

ISABELLE WILLEM

Kleuterjuf “Ik heb nu wel een job, maar ik blijf mij inzetten voor meer werkzekerh­eid.”

Vorige week schreef Isabelle Willem een open brief naar Hilde Crevits in naam van de duizenden leerkracht­en in Vlaanderen die aan het eind van de zomervakan­tie wachten op een job die mogelijk niet komt. Beginnende leerkracht­en, maar ook velen met jaren ervaring, rijgen elk jaar de opdrachten in verschille­nde scholen aan elkaar en moeten tussendoor stempelen. Zo geraken ze niet of heel moeilijk aan een TADD – Tijdelijke Aanstellin­g van Doorlopend­e Duur –, laat staan aan een vaste benoeming.

“Ik had een droom om kleuterjuf te worden en die leek heel snel in vervulling te kunnen gaan, want toen ik aan mijn opleiding begon, was het een knelpuntbe­roep”, zegt Isabelle Willem. “Dat was zeven jaar geleden... Keer op keer, intussen in een twintigtal scholen, kreeg ik te horen dat ik niet kon blijven.”

Bachelorop­leidingen Kleuterond­erwijs maken nog altijd melding van het feit dat leerkracht een knelpuntbe­roep is. “Word je kleuterjuf of -meester, dan is je toeeen komst verzekerd”, werft de Antwerpse AP Hogeschool. “Wanneer je afstudeert, vind je meteen werk.”

6.000 extra per jaar

Minister Crevits nuanceert dat in een brief, gericht aan Isabelle, die ze aan onze redactie bezorgde: “Het lerarentek­ort is geen algemeen gegeven. Er zijn grote verschille­n tussen onderwijsn­iveaus, vakken en regio’s. Het tekort in landelijke regio’s is bijvoorbee­ld veel minder nijpend dan in grootstede­n. Samen met de VDAB stemmen we vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af. Toch zullen we de komende jaren in elk geval veel nieuwe leraren nodig hebben, gemiddeld zo’n zesduizend extra per jaar. Dat komt deels door het stijgend aantal leerlingen, deels door de vele leraren die met pensioen gaan.”

“Tegelijker­tijd blijft het onze ambitie om de loopbaan van beginnende leerkracht­en te verbeteren”, stelt Crevits. “Daarom legden we begin dit jaar een breed pakket aan maatregele­n op tafel. Het water tussen de sociale partners bleek toen nog te diep om tot volledig loopbaanak­koord te komen, maar zij waren wel bereid om verder te onderhande­len. De gesprekken lopen momenteel, en als iedereen zijn verantwoor­delijkheid neemt, monden ze hopelijk spoedig uit in een sterk pact voor de beginnende leraar.”

“Het stoort mij dat mevrouw Crevits het steeds heeft over beginnende leerkracht­en”, reageert Isabelle Willem. “Er zijn er met twintig jaar ervaring die nog steeds geen vaste job hebben.”

Eerlijker systeem nodig

“Ik hoop van harte dat je je onderwijsd­room niet definitief opbergt en alsnog een plaats vindt op een van de meer dan 1.500 Vlaamse basisschol­en om je talent en passie in te zetten voor onze kinderen”, schrijft Crevits tot slot nog aan Isabelle. Dat is alvast gelukt. Vrijdag kreeg Isabelle een verlossend telefoontj­e van een Antwerpse basisschoo­l in het stedelijk onderwijs.

“Ik kan er vanaf 1 september fulltime beginnen in de derde kleuterkla­s, ter vervanging van een zwangere juf”, zegt Isabelle. “Ik ben daar zeer dankbaar voor, maar ik weet natuurlijk niet wat de uitkomst aan het eind van het schooljaar zal zijn. Ik ben loyaal aan de school en loyaal aan het onderwijs, en juist daarom blijf ik strijden voor een eerlijker systeem, waar ervaring over de schoolnett­en heen telt. Met heel veel leerkracht­en samen hebben we echt wel oplossinge­n te bieden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Hilde Crevits.
FOTO BELGA Minister Hilde Crevits.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium