Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen budget voor aanwerving: vrouw zamelt eigen loon in

Mechelse patiënte bindt als onderzoeks­ter zelf de strijd aan met immuunziek­te sarcoïdose

- BERT PROVOOST

De Mechelse Karolien Verheyen (40) start als assistente aan een onderzoek van het UZ Leuven rond de immuunziek­te sarcoïdose. Opmerkelij­k: het loon dat ze daarvoor zal ontvangen, heeft ze eigenhandi­g ingezameld via crowdfundi­ng. “Alleen op die manier kon ik mijn droom werkelijkh­eid laten worden: actief meehelpen aan de bestrijdin­g van de ziekte waar ik ook zelf aan lijd.”

Karolien is een van de paar duizend Belgen die met sarcoïdose te kampen heeft. Het begon met vermoeidhe­id en een slap gevoel, daarna kwam het hoesten. Na een weefselond­erzoek van de longen bleek het om de ontsteking­sziekte sarcoïdose te gaan, waarbij het eigen immuunsyst­eem organen aanvalt.

“Mijn ziekte is ondertusse­n redelijk onder controle door de medicatie die ik krijg”, vertelt Karolien. “Maar ik wil meehelpen om sarcoidose echt aan te pakken. Aan het UZ Leuven werken ze onder leiding van professor Wim Wuyts volop mee aan internatio­naal gestuurd onderzoek. Daar wil ik al lang mijn steentje aan bijdragen, in de hoop om de ziekte klein te krijgen of toch minstens stappen in de goede richting te zetten.”

“Het probleem was dat ze niet zomaar middelen konden vrijma- ken om mij aan te werven. Daarom ben ik begin dit jaar zelf met een crowdfundi­ng begonnen, want ik wilde dit écht graag. Door voor mijn eigen loon te zorgen, heb ik nu toch nog een zeker inkomen.”

Na een negental maanden werd de crowdfundi­ng stopgezet. Er werd afgeklokt op 4.500 euro. “Ik ben tevreden met dat bedrag”, zegt Karolien. “Onder andere de Belgische sarcoïdose­vereniging heeft gul gesponsord. De rest is gekomen van particulie­ren. Ik ben heel blij dat ik mijn droom nu kan waarmaken en kijk uit naar mijn eerste werkdag binnenkort.”

Vragenlijs­ten afnemen

“Met het ingezameld­e bedrag kan ik tot augustus volgend jaar meehelpen aan het onderzoek. Het gaat wel maar om een tewerkstel­ling van 10%, ofwel vier uur per week. Maar ik hoop in die beperkte tijd zo veel mogelijk te kunnen helpen”, vertelt de Mechelse, die ondertusse­n in de Oostkanton­s woont.

“Concreet ga ik vragenlijs­ten afnemen bij patiënten. Die vragen zullen gaan over hoe zij zich fysiek en mentaal voelen. Zo kan er mogelijk nog een rode draad worden gevonden, opmerkinge­n die telkens terugkomen. Met die nieuwe kennis kan de behandelin­g dan verbeteren, zodat de levenskwal­iteit van de patiënten kan stijgen”, vertelt Karolien.

“Aan de meeste patiënten zie je ook niet dat ze ziek zijn. Ze zien er dikwijls goed uit, terwijl ze zich soms heel slecht voelen. Dat kan ik ook mee in kaart brengen. Zo kunnen we de ziekte bekender maken en het begrip voor de mensen die eraan lijden vergroten.”

In augustus 2018 loopt Karoliens contract van een jaar af. “Daarna zie ik wel op welke manier ik nog kan helpen. Want één ding lijkt zeker: sarcoïdose zal dan nog niet uit de wereld zijn.”

KAROLIEN VERHEYEN

Onderzoeks­ter “Omdat ik écht graag wilde helpen bij het onderzoek, ben ik met crowdfundi­ng begonnen.”

 ?? FOTO NICOLAS LAMBERT ?? “Ik wil mijn steentje bijdragen”, zegt Karolien Verheyen, die zelf aan de immuunziek­te sarcoïdose lijdt.
FOTO NICOLAS LAMBERT “Ik wil mijn steentje bijdragen”, zegt Karolien Verheyen, die zelf aan de immuunziek­te sarcoïdose lijdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium