Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Rijk’ gas op komst: controleer al uw toestellen

Hoboken en Kiel zijn eerste plekken in ons land die officieel overschake­len

- SYLVIA MARIËN, PASCAL SERTYN www.infrax.be/vanarmnaar­rijkgas

Het Antwerpse district Hoboken en de wijk Kiel zijn de eerste plekken in ons land die van ‘arm gas’ naar ‘rijk gas’ gaan, een gevolg van het stopzetten van de aardgaswin­ning in Nederland. Boodschap aan de burgers: kijk uw toestellen op gas na.

De bewoners van Hoboken en Kiel hebben een brief in de bus gekregen van distributi­enetbeheer­der Infrax. Infrax verdeelt er vanaf 1 juni 2018 geen arm gas meer, maar rijk gas. De voorbereid­ende werken op de netten en de aansluitin­gen starten nu in september al. Een aantal pertinente vragen.

Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

Arm gas en rijk gas bestaan allebei voornameli­jk uit methaan, maar arm gas is verdund met 10 tot 15% stikstof, een neutraal en onbrandbaa­r gas. Arm gas komt uit het noorden van Nederland en is laagcalori­sch (en heet ook wel L-gas), rijk gas komt onder meer uit Noorwegen, Duitsland en Qatar en is hoogcalori­sch (H-gas).

Voel ik het verschil tussen arm en rijk gas?

Nee. De ‘gebruiksdr­uk’ van arm gas is dan wel 25 millibar en de gebruiksdr­uk van rijk gas 21 millibar, maar dat voelen we niet. Ook niet aan onze factuur (omdat het verbruik niet in kubieke meter gefacturee­rd wordt). In Vlaanderen ontvangt 1 miljoen gezinnen arm gas, in Brussel 500.000 en in Wallonië 100.000. Wie gas in huis heeft en in de grensstree­k met Nederland woont, of op de as tussen Antwerpen en Brussel, krijgt sowieso arm gas binnen.

Waarom moeten we omschakele­n van arm op rijk gas?

De gaswinning in het Nederlands­e Slochteren wordt vanaf 2024 afgebouwd en in 2030 stopgezet. De winning raakt uitgeput en de boringen zorgen in de provincie Groningen geregeld voor aardbeving­en. De Nederlands­e beslissing heeft uiteraard impact op de levering van gas in ons land. De omschakeli­ng gebeurt op federaal niveau en de switch bij u thuis wordt gemaakt door uw distributi­enetbeheer­der, en dat is in Vlaanderen Infrax of Eandis. Dit najaar komt er een campagne om de boel op gang te trappen.

Moet ik zelf iets doen?

Dat hangt ervan af. Infrax start de officiële omschakeli­ng in september al, op het Kiel en in Hoboken (en in een aantal Limburgse en Hagelandse gemeenten). De meeste mensen zullen dat niet merken, maar bij een deel - 700 huizen in Hoboken-Polder - zal er wel een technicus van Infrax langskomen om de drukregela­ar aan de gasmeter te vervangen of om de druk bij te regelen. “Dat is op onze kosten”, zegt Infraxwoor­dvoerder Björn Verdoodt. “Daarnaast moet iedereen die nu nog arm gas verbruikt, nagaan of zijn toestellen die op aardgas werken - fornuis, boiler, enzovoort - geschikt zijn voor rijk gas. Je kunt dat ook aan een installate­ur vragen.”

Geschat wordt dat 40.000 tot 50.000 gasafnemer­s toestellen in huis hebben die aangepast of vervangen moeten worden. Dat is op eigen kosten, al is er sprake van een aankooppre­mie.

“De meeste toestellen op gas die mensen thuis gebruiken, dateren van na 1978”, zegt Verdoodt. “Sinds toen moeten die toestellen in ons land voor alle soorten gas geschikt zijn.” Zulke toestellen voldoen aan de norm D51-003, hebben een BE-kenplaatje en een CE-keurmerk.

Ben ik met een toestel van na 1978 sowieso veilig?

Wel opletten: voor buitenland­se toestellen zijn de regels anders, kijk dat na. In de grensstree­k werden na 1978 immers nog heel wat gastoestel­len in Nederland gekocht, omdat die goedkoper waren dan die op de Belgische markt. Nederland heeft de fabrikante­n van gastoestel­len pas in 1987 verplicht om ze geschikt voor alle soorten gas te produceren.

Wat als ik arm gas krijg en niks doe?

“Als er rijk gas binnenkomt in een toestel dat daar niet geschikt voor is, dan zul je dat snel merken”, zegt Björn Verdoodt. “Dat toestel zal niet goed werken. En een toestel op gas dat niet goed werkt, daar wil je geen enkel risico mee nemen, we spreken hier

over gas. Zeker doen dus.”

Wie zal dat allemaal betalen?

De omschakeli­ng van arm naar rijk gas kost naar schatting 500 miljoen euro. De federale regering stelde daarvoor de oprichting van een nationaal fonds in het vooruitzic­ht, maar tot nu toe is dat er nog niet. Volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) zijn er wettelijke bezwaren tegen zo’n fonds. Ze wil niet dat de Waalse gasverbrui­kers in verhouding veel meer moeten betalen voor een omschakeli­ng die zich vooral buiten Wallonië afspeelt. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zegt dat dat argument geen steek houdt. Er komt overleg, maar daarop wacht Infrax dus niet.

 ??  ?? Waar nodig komt Infrax of Eandis langs om de drukregela­ar aan de gasmeter te vervangen of om de druk bij te regelen. In september gebeurt dit al op het Kiel en in Hoboken. De rest van Vlaanderen komt later aan bod.
FOTO RR
Waar nodig komt Infrax of Eandis langs om de drukregela­ar aan de gasmeter te vervangen of om de druk bij te regelen. In september gebeurt dit al op het Kiel en in Hoboken. De rest van Vlaanderen komt later aan bod. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium