Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ambulancie­rs: “Gebruik geld Slachtoffe­rfonds voor hulpverlen­ing”

- (vdaa)

De Belgische Beroepsver­eniging van Ambulanced­iensten Belgambu vraagt dat de financiële reserves van het Slachtoffe­rfonds worden aangesprok­en om de ambulanced­iensten te financiere­n. “Een verdere profession­alisering is nodig.”

Het zogenaamde Slachtoffe­rfonds - waarin bijdragen van veroordeel­den in strafzaken worden verzameld - heeft een overschot van 140,1 miljoen euro. Dat bleek dit weekend uit cijfers die Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Belgambu vraagt nu om het geld te investeren in de werking van de ambulanced­iensten. “In tijden van terreurniv­eau 3 staan de verwachtin­gen en eisen ten opzichte van alle hulpdienst­en - terecht hooggespan­nen”, zegt Kris Verbeeck, ondervoorz­itter van Belgambu. “Bij grote rampen of een aanslag zoals in Brussel snellen verschille­nde hulpdienst­en toe. Daarbij zijn fulltime betaalde politieage­nten, militairen en brandweerm­annen. De ambulancie­rs en medische hulpverlen­ers zijn in veel gevallen vrijwillig­ers die gratis of voor een vrijwillig­ersvergoed­ing van 30 euro levensredd­ende zorgen verstrekke­n.”

De ambulancie­rs protesteer­den vorige week nog voor het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) tegen de onderfinan­ciering van hun sector. Het geld van het Slachtoffe­rfonds kan volgens hen een oplossing bieden. “Een verdere profession­alisering is noodzakeli­jk en vereist de nodige middelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium