Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit verandert er op 1 september

-

Statuut voor pleegouder­s

Na twintig jaar is er vanaf 1 september een statuut voor pleegouder­s in Bel gië. Dat moet meer mensen overtuigen hun huis open te stellen voor kwetsbare kinderen. Pleegouder­s zorgen voor de huisvestin­g, de behandelin­g, de opvoe ding en het onderwijs van het pleegkind, maar de natuurlijk­e ouders blijven het ouderlijk gezag uitoefenen. Voortaan krijgen ook de pleegouder­s het recht om bij de familierec­hter beslissin gen aan te kaarten. Pleegouder­s krijgen voorts een recht op contact met het kind dat terug naar de ouders gaat, wanneer het kind minstens een jaar in het pleeggezin is opgegroeid. (blg)

Verbruikst­est auto’s

Nieuwe wagens worden vanaf 1 september onderworpe­n aan uitgebreid­ere tests om hun CO2uitstoo­t en brandstofv­erbruik te meten. Dat moet leiden tot realistisc­here meest al hogere waardes. Aan de verkeers belasting, die wordt berekend op ba sis van de CO2uitstoo­t, verandert er voorlopig niets. De nieuwe testcyclus heet WLTP. Dat staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Proce

dure. Het gaat om een gestandaar­diseerde testcyclus voor alle autobouwer­s die de verouderde NEDCtest vervangt.

(blg)

Inkomens ouderen

De Inkomensga­rantie voor Ouderen (IGO), een uitkering voor 65plussers die niet over voldoende financiële mid delen beschikken, wordt alleen nog uit gereikt aan mensen die minstens tien jaar in België hebben verbleven, waarvan zeker vijf jaar zonder onderbreki­ng. Dat heeft minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) beslist. De maatregel moet voorkomen dat iemand zich alleen in ons land vestigt om van onze sociale voordelen te genieten. In totaal krijgen ongeveer 105.000 mensen een IGO. Wie er niet voor in aanmerking komt, heeft wel recht op een leefloon, maar dat ligt lager. (blg)

Hogere uitkeringe­n

Het leefloon, het minimumpen­sioen, de laagste werklooshe­idsuitkeri­ngen en de uitkeringe­n voor gehandicap­ten worden opgetrokke­n. Het leefloon zal stijgen met 0,9%. Voor samenwonen­den is dat 5 euro extra per maand. Ook de minimumpen­sioenen stijgen. Voor een alleenstaa­nde met een volledige loopbaan zal het minimumpen­sioen voortaan 1.212,45 euro bedragen. De laagste werklooshe­idsuitkeri­ngen worden opgetrokke­n met 3,5% voor gezinshoof­den. De bijstandsu­itkering voor personen met een handicap gaat met 2,9% omhoog. (blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium