Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onder vuur

-

Terwijl de groenen gloriëren, is sp.a nog altijd een partij op drift. De bezorgdhei­d over de toekomst groeit en de koers die voorzitter John Crombez vaart, komt meer onder vuur te liggen.

“Ten tijde van de Teletubbie­s en Steve Stevaert was het hip om lid te zijn van de sp.a en om voor die partij te stemmen, maar dat is nu niet meer het geval. De socialiste­n zullen dat gewoon moeten uitzweten en moeten wachten op een nieuwe generatie”. Politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent) windt er geen doekjes om: sp.a zit met een serieus probleem.

De partij zakt in de peilingen zodanig weg dat ze zich stilaan existentië­le vragen mag beginnen te stellen. En voorzitter John Crombez lijkt er niet in te slagen zijn partij weer op de rails te krijgen en het gemor in de eigen rangen te doen verstommen. Ondertusse­n heeft hij er een andere kopzorg bij: zo’n 150 militanten hebben zich in een Facebookgr­oep georganise­erd en eisen dat de partij een linksere koers vaart. Het gaat vooral om onbekende leden en vakbondsme­nsen, maar op 23 september komen ze toch een eerste keer samen om de strategie te bepalen.

“Wij willen ons niet afscheuren van de partij, maar de partij doen opschuiven naar links. De echte sp.a-achterban, dat zijn de werkende mensen en die voelen zich verlaten. We moeten weer terug naar de basis,” zegt Jos Digneffe, de voormalige topman van de socialisti­sche spoorbond ACOD.

Frustratie is er onder meer over de manier waarop John Crombez de voorstelle­n van PSvoorzitt­er Elio Di Rupo afschoot over de vierdagenw­erkweek met loonbehoud, volledig gratis onderwijs of een kleinere loonkloof tussen CEO’s en werknemers. “Ook wij willen niets te maken hebben met de graaicultu­ur in het zuiden van het land, maar daarom moet je je nog niet distantiër­en van het socialisti­sche gedachtego­ed”, dixit Digneffe.

Discussie

Welke richting het moet uitgaan, is dus steeds meer voer voor discussie. Net zoals de vaststelli­ng dat de partij ondanks de oppositiek­uur er maar niet in slaagt zich te profileren. Ex-voorzitter Bruno Tobback en de parlements­leden Renaat Landuyt en Monica De Coninck leverden daar al verschille­nde keren kritiek over. Dit weekend lieten weinigen zich verleiden tot zware commentaar, maar dat er binnen twee weken op de fractiedag­en flink zal worden gediscussi­eerd, staat volgens Landuyt vast. Crombez wou gisteren overigens niet reageren.

 ??  ?? FOTO PUT
Voorzitter John Crombez.
FOTO PUT Voorzitter John Crombez.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium