Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paola verliest laatste broer

-

In een ziekenhuis in Rome is Antonello Ruffo di Calabria overleden. Die naam zegt u misschien weinig, maar het was de enige nog levende broer van koningin Paola. Hij werd 87.

Koningin Paola is de jongste in een gezin van zeven kinderen. Ze had drie broers en drie zussen. Antonello was de op een na jongste. Met zijn overlijden blijft de koningin als enige over. Zij wordt op 11 september 80 jaar.

Antonella wordt omschreven als een fervent reiziger en kunstzinni­g man. Net als zijn zus Paola had hij groene vingers. Zo richtte hij in de jaren zeventig op zijn 245 hectare groot domein net buiten Rome – een cadeautje van zijn vader – het eerste ornitholog­ische natuurpark van Italië op, Selva di Paliano. Op een gegeven moment werkten daar meer dan negentig personeels­leden. Het park werd in de loop der jaren door meer dan tien miljoen mensen bezocht. Door de enorme collectie vogels die er zat, vaak gekregen of meegebrach­t van zijn verre reizen, kreeg Antonello al snel de bijnaam ‘The Prince of the Birds’. Een titel waar hij trots op was.

Stoomtrein­en

Naast vogels had hij nog een grote passie: stoomtrein­en. Hij verzamelde unieke exemplaren en liet die rijden op een privéspoor­weg die hij in 1984 op zijn domein liet aanleggen.

Volgens Italiaanse media was hij ook de “eerste aristocraa­t die na de revolutie naar Cuba reisde”. Vorig jaar verscheen nog een biografie van prins Ruffo, zoals iedereen hem noemde. In het boek praat Antonello, die toen al ziek en erg verzwakt was, onder

 ??  ?? Prins Ruffo, de op een na jongste van het gezin van zeven kinderen, werd 87. Koningin Paola is nu de laatste nog levende telg.
FOTO PHOTO NEWS, RR
Prins Ruffo, de op een na jongste van het gezin van zeven kinderen, werd 87. Koningin Paola is nu de laatste nog levende telg. FOTO PHOTO NEWS, RR
 ??  ?? meer over zijn ontmoeting met Fidel Castro en over zijn contacten met een maffiabaas in Palermo.
(blg, tg)
meer over zijn ontmoeting met Fidel Castro en over zijn contacten met een maffiabaas in Palermo. (blg, tg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium